Tak og fasade

Med aluminium på fasaden har den gamle mølla blitt et signalbygg i Larvik.
Med aluminium på fasaden har den gamle mølla blitt et signalbygg i Larvik.

Prefabrikkert aluminium på gammelt bygg

Kreative løsninger og godt håndverk var nødvendig på den spenstige fasaden med aluminium på den gamle mølla fra 1800-tallet.

Publisert

Abax flytter nå inn i den gamle mølla som er totalt ombygd i Larvik. Alt innvendig er revet bort, og en ny fasade preger bygget som har vekket både glede og frustrasjoner.

Før arbeidet startet var det nært samarbeid mellom utbygger, entreprenør, arkitekt, leverandør Astrup og blikkenslager. Resultat har blitt både spenstig og med innhold av mye godt håndverk.

FX 12 paneler fra Prefa preger fremsiden og er prefabrikkert aluminium fra Tyskland. På baksiden er det tradisjonell skivetekking med aluminium.

– Selv om det er prefabrikkert har det vært et stort behov for tilpasning og justeringer. Derfor er dette skikkelig håndverk, og ikke bare montering, sier daglig leder Bjarne Linnerud i Hermann Nilsen & Sønner AS.

Han mener dette har blitt en flott løsning og han tror ikke det blir siste gang de har en slik leveranse. Sammen med ventilasjon  har blikkenslageren hatt 4-8 ansatte på bygget fra mai til november.

Abax-bygget fremstår som originalt med spesiell fasade.
Abax-bygget fremstår som originalt med spesiell fasade.

Kreativt arbeid

Den prefabrikkerte løsningen har vinkel-fals som delvis går fra 1,5 cm og ned i null på tverrskjøten. Det har gitt mange spesielle avslutninger som måtte gjøres på stedet.

– Her måtte vi være kreative og finne gode løsninger på en utradisjonell måte. Det ble en del fine overganger til vindu og hjørneløsninger som måtte tilpasses, påpeker Linnerud.

På en slik jobb må de ansatte vite hva de holder på med, og viser at det tross større fasadearbeider fortsatt kreves godt gammeldags håndverk for å få til gode løsninger.

Skivetekkingen på baksiden har vært produsert på verkstedet og montert på bygget.

Planlagt i show-rom

Astrup har levert materialene, og aktuelle løsninger ble diskutert frem i deres show-rom. Sammen med blikkenslageren synes de at dette har vært et spennende prosjekt som er utført for Fritzøe Eiendom.

Arbeidet med den gamle mølla har vakt oppsikt i Larvik med sin gamle historie og sentrale plassering.

Arkitekt har vært PV arkitekter AS og Kjetil Lønnebakke Tennebø har vært hovedarkitekt. Helge Klyve AS har vært hovedentreprenør for prosjektet. Abax-gruppen tar i bruk lokalene til kontorer.

Aluminiums-fasaden preger en fornyet mølle i Larvik.
Aluminiums-fasaden preger en fornyet mølle i Larvik.
Powered by Labrador CMS