Tak og fasade

Hele bygget i Tromsø sentrum preges av corten-stål.

Rust-fasade skaper reaksjoner

Valget av Cor-ten stål fra Ruukki har skapt avisskriverier hvor mange synes bygget er stygt. Men blikkenslager og byggherre har også fått ros.

Publisert

Ved foten av Tromsø-brua er en utbygger i gang med et storstilt prosjekt som er tenkt å vare i minst 5 år. Her skal det investeres 3,5 milliarder kroner, og blant de som får glede av arbeid på prosjektet er blikkenslager Petersen AS. At det nye boligbygget har begynt å ruste nesten før det er ferdig, har skapt debatt i nordens Paris.

– Her har det vært masse skriverier underveis i byggingen. Mange har vært negative til et bygg som de synes ser stygt ut. Når de ser ubehandlet stål bli ujevn rusten får de ikke det rette inntrykket av hvordan det blir, sier daglig leder Frode Petersen til Blikkenslagere.no.

Midt oppe i all kritikken er det også noen som har snakket varmt om kreative løsninger på et moderne bygg som har med seg litt av historien. For arkitekt LPO Arkitekter AS har det vært viktig å gjenspeile litt av historien med gamle rustne båter som har preget tomta.

– Nå begynner bygget å se fint og ferdigrustet ut, og folk venner vel seg til dette også. Som første bygg i sitt slag i Tromsø vil det være naturlig med reaksjoner i starten, sier Petersen.

Fasaden ruster og skaper fine mønster.

Han forteller om en bydel som går fra å være skjemmende til at det skal bli det nye, pulserende området som skal syde av liv.

Leiligheter og bryggeri

Det nye bygget heter Vervet og har 27 leiligheter og 680 m2 med bakeri, restaurant og mikrobryggeri.

Utvendig er det brukt 2 mm Cor-Ten stål på 1 600 m2 fasader og tilsvarende 3 mm Cor-Ten på 680 m2 takflater.

– Vi har vært med på mindre arbeid med Cor-Ten stål men ikke et helt bygg slik som dette her, sier Frode Petersen.

Han og kollegene har også hatt ansvaret for ventilasjon på bygget, og har både prosjektert og montert aggregater fra Swegon.

Verdens største kommer

Totalt er dette et prosjekt med en ramme på 5,5 millioner kroner. I tillegg kommer ventilasjon for næringsdelen i 1. etasje på bygget.

Nå er neste steg bestemt satt i gang, og også dette vil bli et signalbygg slik som alle som er planlagt på området.

Verdens største hotellkjede Marriott har bestemt seg for å bygge på samme område. I tillegg er det planer om alt fra næring til boligbygg.

– Selv om vi ikke foreløpig har fått neste prosjekt, kan  det ligge an til muligheter for mange prosjekter for oss her de neste fem årene. Det er gøy å være med å bidra til å bygge ut en helt ny bydel på denne måten, sier Frode Petersen.

Det nye bygget står sammen med gammel bebyggelse i Tromsø. Foto: Brage Einset
Leilighetene blir sentralt ved broa i Tromsø. Foto: Brage Einset
Powered by Labrador CMS