Ventilasjon

Rett fra veggen i leiligheter som denne skrudde tyver ned aggregatene.

Stjal aggregater direkte fra veggen

Frekke tyver visste hva de ville ha og skrudde ned 8 aggregater fra veggen uten å sette spor.

Publisert

Arbeidet med å ferdigstille boligblokkprosjektet med leiligheter i prosjektet Moenskogen i Sarpsborg ble delvis forsinket på grunn av et frekt tyveri i november. Tyver hadde tatt seg inn på byggeplassen og skrudd ned 8 aggregater av typen Flexit UNI 2, uten at det var et merke på veggen.

Ett aggregat veier 45 kilo og måler 63 x 78 cm. Tyvene hadde ryddet opp etter seg og satt byggegjerdet på plass igjen.

– Dette var tydeligvis proffe tyver som var ute på bestillingstyverier, sier prosjektleder Torleif Hansen hos Luftteknikk AS i Fredrikstad.

De hadde arbeidet med ventilasjonen på prosjektet, som nettopp er overlevert. Men en dag arbeiderne kom på jobb i november oppdaget de at noen hadde vært inne og stjålet verktøy. Samtidig hadde de skrudd ned aggregatene som var montert opp på veggen.

– Takket god service fra leverandøren Flexit, fikk vi tak i nye aggregater som ble montert opp. De hadde ikke opplevd slike tyverier av ferdig monterte aggregater før, sier Hansen.

Flexit UNI 2 ble stjålet fra leilighetene.Foto: Flexit

Flere tyverier

Flexit har erfaringer fra at tyverier har skjedd av aggregat stående på byggeplass, men ikke at de skal være ferdig montert. Derfor er det trolig tyver som var ute etter akkurat denne typen aggregater.

– Selv om vi kan berømme leverandøren for raskt å bistå med nye aggregater, skaper slike tyverier problemer og forsinkelser gjennom arbeid som politiet må gjøre på stedet, sier prosjektleder for hovedentreprenøren Metacon, Torkild Andreassen.

Etter hendelsen er det gjort visse tiltak på byggeplassen for å hindre at noe lignende skjer igjen. Det er gjelder både bedre inngjerding av byggeplassen, alarmer og overvåking.

Mørketall

– Vi har vært utsatt for tyverier av verktøy og utstyr på byggeplasser før, men at tyvene har stjålet monterte aggregater er veldig spesielt, sier Hansen.

Ingen er så langt tatt for tyveriene. Foruten aggregater, ble ulike typer verktøy og utstyr tatt fra byggeplassen. Så langt er det ingen som er tatt for tyveriet.

I Norge er det ingen direkte oversikt over hvor mange tyverier som skjer i byggebransjen. I Sverige viser imidlertid statistikk at det i 2018 ble anmeldt 5584 innbrudd på byggeplasser.

Dagbladet kan fortelle at innbrudd på byggeplasser i Norge etterforskes lokalt, og at det ikke finnes noen klar oversikt for hele landet. Derfor er det heller ikke enkelt å finne vinningskriminelle som reiser rundt fra sted til sted.

Powered by Labrador CMS