Tak og fasade

Fra verkstedet tar Bård Blikk arbeid med takjobber på Nordstrand, og har nok å gjøre.

Unngår å bli skviset av store entreprenører

De ble lei av å bli skviset av de store hovedentreprenørene og betaling som uteble. Det har gjort at blikkenslageren velger bort de større prosjektene og heller tar lokale takjobber.

Publisert

Bedriften er fornøyd med å jobbe i lokalområdet Nordstrand i Oslo, fremfor å si ja til større entreprenører som oppleves som vanskelig å forholde seg til.

Angret

– Lenge har vi valgt å holde oss unna de store entreprenørene, i redsel for å bli utnyttet som en liten underentreprenør. Men ved en anledning sa vi ja, men fikk angre etterpå da betalingen uteble, sier daglig leder Bård Johansen i Bård Blikk AS til Blikkenslagere.no.

Det var gjennom bekjentskaper at de likevel sa ja til entreprenøren , men etter at prosjektlederen ble skiftet ut endte det hele med at entreprenøren prøvde å holde igjen betalingen. Bård Blikk skjønte tidlig at entreprenøren hadde til hensikt å finne grunner for å ikke betale sluttoppgjøret.

Først da Bård Blikk truet med å gå til pressen, ble det løsning. Siden saken løste seg, ønsker han ikke å gå ut med navn på entreprenøren.

– Som en konsekvens av situasjonen i byggebransjen, velger vi heller å fokusere på arbeid direkte for kunden med omlegging av tak. Noen av de store entreprenørene finner alltid på noe å klage på for å slippe å betale. Har vi ikke alt 100 prosent formelt i orden, blir vi satt i knipe, poengterer Johansen.

Pipehatter på gamle tak er noe av jobbene som gjøres på Nordstrand.

Papirmølle

Han synes papirmøllen bare har blitt verre, selv om BNL, NHO og andre har uttrykt ønske og mål om det motsatte. Det er ikke grenser for hvor mye papirer som skal fylles ut, og da er det lett å gå seg vill. Mange store entreprenører utnytter denne situasjonen.

– Derfor velger vi som en liten bedrift med 7 ansatte å si at dette blir for mye for oss, og heller velge et annet marked, sier Johansen.

Han mener at dersom Sentral Godkjenning hadde fungert, ville alt vært mye enklere. Da ville en entreprenør vært godkjent og alt var på stell uten behov for en papirmølle for hvert prosjekt.

Mange små entreprenører føler seg presset til å godta krav fra de store for å kunne få fremtidige prosjekter. Dette mener Bård Johansen er en ond sirkel.

Båndtekking og skifer

Nå stortrives de med prosjekter som båndtekking, skifer og takstein med beslag og annet tilhørende blikkenslagerarbeid. Og da tar de gjerne hele taket med skifte av bord og nødvendig arbeid.

– Her på Norstrand er det nok av takprosjekter. Mange eldre tak trenger å skiftes ut, og vi har også god aktivitet nå om vinteren, sier Johansen.

Blir bedt om anbud

Han har imidlertid merket seg en ny trend den senere tiden: Større entreprenører henvender seg til bedriften for å høre om de vil legge inn anbud som underentreprenør på prosjekter.

– Vi blir nærmest bedt om vi kan legge inn et anbud, mens det tidligere aldri var slik. Det tyder på at mange av de store entreprenørene som har utnyttet underleverandørene og mangler interesserte underentreprenører. For oss er det lett å si nei til slike forespørsler.

Bård Johansen oppfordrer andre bedrifter som er underentreprenører om å gjøre et klart valg. Dersom det skal jobbes for større entreprenørene må de være rustet til å takle tøffe krav fra hovedentreprenørene for å unngå problemer, eller velge å jobbe i et annet marked slik Bård Blikk har gjort.

Fra disse lokalene på Nordstrand har Bård Blikk nok å gjøre lokalt.
Powered by Labrador CMS