Nyheter

Tårnene på Soria Moria slott har blitt fornyet og fått tilbake gullfargen.

Se skivetekking på Soria Moria fra lufta

Tårnene på det tradisjonsrike slottet i Hunderfossen Familiepark trengte å få tilbake gullfargen. Da ble løsningen skivetekking. Se dronevideo av prosjektet.

Publisert

Alle som passerer E6 ved Lillehammer kan se Hunderfossen Familiepark med det store trollet og slottet Soria Moria. Gullfargen som prydet taket fra starten av, forsvant tidlig. Nå er den imidlertid kommet tilbake igjen.

Veidekke Entreprenør AS fikk anbudet med å fornye Soria Moria, som er et slott med selvgående vogner som publikum kan sitte i for å oppleve mange kjente eventyr.

For å vise at dette er et skikkelig slott ble det på 90-tallet lagt papp på alle tårnene, som deretter ble malt i en gullfarge. Men med tidens tann bleknet fargen, og for noen år siden forsvant den helt.

Derfor ble Haug og Ruud AS engasjert for å tekke tårnene med spesiallakkerte Isola-plater. En pall med plater som var blitt pulverlakkert i Tsjekkia ankom blikkenslageren, som fikk et nokså fritt spillerom for hvordan de ville løse oppgaven.

Lang tradisjon

– Vi hadde allerede fra begynnelsen av en idé om at det burde være en form for skivetekking, og var kjent med skivetekking i sinkplater i fra VM Zinc i Adeka-systemet, forteller Lasse Iversen i Haug og Ruud.

Han er en av eierne av lillehammerbedriften, som etter en lang historikk fra 1800-tallet har gått gjennom ulike endringer og til slutt endt opp som en tradisjonell blikkenslagerbedrift.

Caverion, som drev med ventilasjon, rør og blikkenslagerarbeid, var eier frem til 2014. Da kjøpte Lasse Iversen og Erik Skadell ut blikkenslagervirksomheten, som de i dag driver med seks ansatte.

Mer beslag

– Vi skjønte fort at skivetekkingen ville kreve mye arbeid, siden vi måtte klippe, stanse og knekke hver enkel skive. Disse er ikke å få kjøpt ferdig produsert. Oppdraget var såpass spesielt at alle mann på verkstedet gikk på med litt forskjellige oppgaver, forteller Lasse Iversen.

Mest tid tok kapping, stansing og knekking, og dette arbeidet gikk på rundgang mellom de ansatte morgen og kveld for at montørene skulle ha nok til enhver tid.

– Arbeidet med tårnene gikk over en periode på fire måneder, men vi har ennå igjen litt arbeid med beslag generelt på takene, sier Lasse Iversen.

Neste gang du passerer Hunderfossen er det bare å ta en titt bort på den gullfargede skivetekkingen som preger tårnene.

Tårnene på Soria Moria slott har blitt fornyet og fått tilbake gullfargen.
I fire måneder jobbet Haug og Ruud AS med skivetekkingen.
Mange små skiver skal til for å få på plass all tekkingen på disse tårnene.
Her ser vi overgangene på takflatene til et av tårnene.
Her er taket som skivetekkingen skulle legges på.
Powered by Labrador CMS