Småblikk

Her er veileder for fossilfritt bygg

Nå er den kommet; veilederen som skal hjelpe entreprenører og andre å tilrettelegge for fossilfrie og utslippsfrie løsninger på byggeplasser.

Publisert

Flere prosjekter er lansert hvor det kreves fossilfri bygging. Samtidig har byggenæringen fått laget en veileder for fossilfrie og utslippsfrie byggeplasser. Klima- og miljømininster Ola Elvestuenvar var sammen med 190 bransjefolk med på presentasjonen som NHO-direktør Kristin Skogen Lund åpnet sist fredag.

Energi Norge, Norsk Fjernvarme, Enova, Byggevareindustrien, Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA), Entreprenørforeningen ygg og Anlegg Oslo, Akershus og Østfold (EBAO), Klimaetaten Oslo kommune og Nelfo har fått laget dokumentet.

Selv om veilederen er ferdig, mener aktørene at det er nå selve arbeidet begynner. 25 bedrifter har bidratt til innspill til utformingen som skal gi veiledning til mange bedrifter.

– Her er det mye utvikling, mye læring og mye næringsutvikling som kommer etter hvert. Vi må få opp ambisjonene og så må jeg sørge for at dere får store nok bevilgninger, sa Elvestuen til Enova-sjefen i følge bygg.no.

Ifølge tall fra risiko- og klassifikasjonsselskapet DNV GL, kan man eliminere 340 000 tonn CO2-utlispp årlig med de riktige tiltakene i den norske byggenæringen.

Kristin Skogen Lund var opptatt av at det er lett å ha kappløp om høye mål, men det er først når de konkrete tiltakene kommer at det blir resultater.

Veilederen er et praktisk verktøy for å nå de krav og forventninger som både klimapolitikken, omverden og kundene har til byggenæringen. Gruppen som står bak veilederen er bredt sammensatt.

En av de som har bidratt til veilederen er Enova, og de lover å bidra med økonomisk støtte til de som satser på fossilfritt på byggeplassene.

Her er veilederen:

Her er rapporten om veilederen:

Powered by Labrador CMS