Småblikk

Landemerke rehabiliteres

Det kjente landemerket Valbergtårnet i Stavanger skal nå fornyes med blikkenslagere og snekkere.

Publisert

En blikkenslager oppdaget i vinter at noe blafret oppe på det øverste taket. Under en av stormene sist vinter hadde skadet taket, og nærmere undersøkelse viste det seg at spiret var løst. Fra i høst vil Valbergtårnet bli pakket inn i stillaser når skaden som har oppstått skal repareres.

Den øverste delen av tårnet har lekkasjer av vann som har ført til skader, råte og rust på undertak og spir. Nå er det nødvendig med reparasjon av taket for å unngå enda mer skade.

Bygget som ble fredet i 1988 vil bli fornyet under oppsyn av antikvariske myndigheter. Arbeidet skal gjøres av fagfolk som vil bruke rette teknikker for taktekking, skriver Stavanger Aftenblad.

Stavanger kommune eier Valbergtårnet og det er anslått at arbeidet vil vare i minst en måned. Kostnaden er ikke helt avklart, men det anslås minst 1 million kroner.

Først når stillasene kommer opp er det mulig å se hvor store skader er og hvor lang tid rehabiliteringen vil ta. Tårnet ble tegnet av stads-conduktør Christian Grosch og bygd i 1850-53 som branntårn for byens vektere. Tårnet er 27 meter høyt. I dag inneholder tårnet vektermuseum, som er ment å kunne holde åpent også under rehabiliteringen.

Powered by Labrador CMS