Småblikk

Roboter overtar ikke taktekking

Mange spår at robotene overtar mye av byggebransjen, men enkelte mener at takarbeid fortsatt vil bli manuelt utført.

Publisert

En dansk direktør for den danske fremtidstenketanken «Instituttet for fremtidsforskning» mener at vi i stigende grad ikke vil ha fysisk arbeid i fremtiden.

Avskaffelsen av fysisk arbeid har lenge vært en trend, og teknologien blir både bedre og billigere slik at de vil overta mange fysiske arbeidsoppgaver, mener Johan Peter Paludan.

Dette er imidlertid Bo Veiersted uenig i. Som forsker for Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) i Norge mener han dette er urealistisk. Veierstad sier til Ukeavisen Ledelse at han tror det i mange år framover vil være menneskelig, fysisk tungt arbeid som må til ved eksempelvis sluttmontering i byggeprosesser.

Han ser ikke for seg at murarbeid, vindusmontering, montering av armaturer, taktekking og plassering av gipsplater vil bli utført av roboter med det første. Seierstad konkluderer med at vi vil få mindre fysisk tungt arbeid i årene som kommer, men at det alltid vil være igjen en del av denne typen arbeid i bransjer som bygg og anlegg, helsevesen, lager, transport, rengjøring og renovasjon.

Powered by Labrador CMS