Småblikk

Store skader av dårlige takrenner

Dårlige takrenner, avløp og beslag på bygg bidrar til store fuktskader viser tall fra forsikringsbransjen.

Publisert

Feil og mangler som blant annet fører til vannlekkasjer medfører at norske boliger trenger vedlikehold på hele 170 milliarder kroner.

Hver femte undersøkte bolig hadde feil og vedlikeholdsbehov ved dreneringen, viser tall fra If og Anticimex. Også takrenner bidrar til lekkasjer som igjen kan føre til at vann trenger inn i bolig. Beslag utgjør også en viktig andel av problemet med vannskader.

70 000 boliger er gjennomgått og viser et stort vedlikeholdsbehov. Med stadig økende utfordringer med klimaendringer er behovet for utbedringer store. Dårlige renner, avløp og beslag gir høyere fuktbelastning på materialer, konstruksjoner og i verste fall lekkasjer inne i boligen. 13 prosent av de undersøkte husene hadde slike feil, og det vil koste 5,8 milliarder kroner å utbedre dette.

Tre prosent av norske bad er så dårlige at det trengs utbedringer. Utbedringskostnadene her er på 110 milliarder kroner. Hvert femte undersøkte bolig hadde feil og vedlikeholdsbehov ved dreneringen, noe som totalt vil koste 18 milliarder kroner.

Hvert fjerde tak har feil og vedlikeholdsbehov, som anslås å koste 38 milliarder kroner.

Powered by Labrador CMS