Nyheter

Å jobbe utvendig slik som bygget til den nye gondolbanen i Loen er en av arbeidsoppgavene for Martin Kvamme.
Å jobbe utvendig slik som bygget til den nye gondolbanen i Loen er en av arbeidsoppgavene for Martin Kvamme.

Vanskelig å drive med bare ett fagfelt

For Kvamme AS i Stryn betyr det mye å kunne veksle mellom ventilasjon og utvendig arbeid.

Publisert

Allerede på 70-tallet startet Oddvin Kvamme opp bedriften. Den gang hadde de mest jobb med sponavsug. Fra 80-tallet kom arbeid som blikkenslager mer i fokus, og da Martin Kvamme overtok som daglig leder i 2011 var det en fin veksling mellom jobber inne og utvendig.

– Om vi bare skulle holdt på med utvendig tak og fasade hadde vi fått problemer gjennom vinteren. Da er det nesten ingen slike jobber, sier Martin Kvamme.

Han mener at ventilasjon og utvendig blikk henger sammen og at det er store fordeler med å holde på med begge deler.

Ville ha lokalt

I et mindre distrikt hvor han jobber i Nordfjord vil det være vanskelig å overleve med bare en av delene. Derfor har Kvamme og mange andre i samme situasjon jobber som innebærer alt fra tak og fasade til ventilasjon.

Da jobben ble utlyst med ventilasjon og utvendig blikkenslagerarbeid med bygging av ny gondolbane til toppen av Hoven i Loen med flere bygg, var det ønske om å bruke lokal arbeidskraft. Her kunne Kvamme bidra med sin kompetanse.

– Om vi bare hadde den ene delen, vil arbeid kunne forsvinne ut fra lokalsamfunnet, sier Kvamme.

Ventilasjonen på gondolbanen ble det jobbet med gjennom vinteren, mens det først var utover våren, før åpningen i mai, at det var mulig å jobbe med fasade og tak-løsninger.

Må oppdatere

– Å jobbe med begge deler gir mer stabilitet i arbeidsmengden, sier Kvamme.

For bedriften har det vært mest ventilasjon de siste årene, men med jobben for Hoven har det blitt veldig mye utvendig blikkenslagerarbeid. Dette går litt i bølgedaler etter som oppdragene kommer.

Med bare tre ansatte er det mye å gjøre når det jobbes både med ventilasjon og utvendig blikk. Men det er også utfordring å holde seg oppdatert på det som skjer.

Spesielt utviklingen med ventilasjon med VAV og nye miljøkrav krever oppdateringer. Men det brukes hjelp av konsulenter som beregner anlegg når det trengs.

Får ikke flere

– Vi prøver å få tid til å dra på messer og ikke minst være aktiv i lauget for å følge med på hva som skjer i bransjen. Men det er en utfordring å få tid til alt, sier Kvamme.

Han har i flere år prøvd å få tak i flere blikkenslagere for å kunne ta unna alle jobbene, men det har vært nærmest umulig. Samtidig er det vanskelig å få muligheter for å ta inn lærling.

– Derfor blir det lange dager for oss som jobber her, innrømmer Kvamme.

Han ser ikke annen mulighet enn å fortsette med å jobbe med både ventilasjon og utvendig blikk om de fortsetter å jobbe med tre ansatte.

Powered by Labrador CMS