Nyheter

Lars Eriksen (tv) overvant høydeskrekken og har nå drevet eget blikkenslagerverksted i Oslo i 40 år. Her sammen med Robin Wilhelmsen og Felix Galanoylis.

Var skrekkslagen på tak og stillas, men trosset høydeskrekken

– Jeg krabbet oppover skifertaket og klamret meg fast. Jeg lå langflat på stillaset som ikke var festet til veggen. Men trosset høydeskrekken til slutt!

Publisert

Det sier Lars Eriksen som hadde total høydeskrekk da han var ung, men han ga seg ikke. Han «bet tenna sammen» og nå er det 40 år siden han etablerte bedriften som i dag er Blikkenslagermester Lars Eriksen AS.

En umulighet

– I sin tid fikk min far følgende beskjed: «Matpakka di ligger der og du reiser til blikkenslagerverkstedet!». Fars kusine var gift med en av eierne i firmaet, og derfor ble det til at han ble blikkenslager. Jeg fikk også faget inn fra barnsben av via min far, forteller Lars Eriksen.

Problemet var høydeskrekken. Den første jobben han skulle gjøre var på et bratt skifertak. Han måtte krabbe oppover taket, men kom ikke engang opp til pipa før de andre arbeidskameratene var ferdige med jobben. Med den erfaringen trodde han at blikkenslager var en umulighet og begynte som mekaniker.

Men etter kort stund hadde han lyst til å prøve seg som blikkenslager likevel.

– Den første jobben nå var på et stillas rundt et tårn i Oslo. Stillaset var ikke festet til veggen, så det deiset frem og tilbake da jeg krabbet opp. Jeg la meg langflat til faren min kom og sa at dette ikke var noe for meg, smiler Lars Eriksen i dag.

Han dro i militæret, men kom tilbake og begynte hos Blikkenslagermestrene Henry Hansen & Sønn. Kort tid etterpå etablerte han eget firma. Uten å ha svennebrev.

På biblioteket

– Da var det ikke lov å ansette folk uten at man selv hadde svennebrevet. Derfor dro jeg på Deichmanns bibliotek for å finne litteratur om faget. Det var ikke særlig produktivt, ler Lars Eriksen.

Dette var i 1982. I 1990 hadde han 16 ansatte og firmaet gikk kjempebra. Men så stoppet alt opp.

– Jeg gikk personlig konkurs. Det var kjempetøft. Likevel begynte jeg på igjen senere og etablerte Blikkenslagermester Lars Eriksen som jeg gjorde om til aksjeselskap i 2018.

Lars Eriksen er 62 år og har bestemt seg for at han skal jobbe til han er 65. Han har en ansatt i bedriften som ønsker å drive videre.

– Jeg har bestemt meg for å bli pensjonist mens jeg ennå har beina rette veien, ler han.

«Man-cave»

Han har en stor eiendom i Enebakk der han drømmer om å bygge en «man-cave» – et sted der menn skal trives og ha det hyggelig sammen.

– Kona sier at jeg har jo «man-cave» overalt, ler Lars Eriksen som likevel tror han skal få realisert drømmen sin.

Etter alle disse årene rister han på hodet over all dokumentasjonen han er pålagt å gjøre, men likevel vil han vil anbefale ungdommen å starte i faget.

– Ja! Gjenbruk blir mer og mer viktig. Nå kaster folk snøfreseren sin fordi de mangler en skrue! Å bli blikkenslager gir en trygg fremtid for den som velger faget, sier Lars Eriksen.

Powered by Labrador CMS