Video

Kenneth Helliesen har som oldermann vært en pådriver for å få laget videoer som tar opp temaet arbeidslivskriminalitet.
Kenneth Helliesen har som oldermann vært en pådriver for å få laget videoer som tar opp temaet arbeidslivskriminalitet.

Film mot svart arbeid

Blikkenslager Kenneth Helliesen og næringsforeningen i Stavanger tar i bruk video på Facebook for å få bukt med svart arbeid og arbeidskriminalitet.

Publisert

Første film er allerede ferdig. En video med slagordet «Penger svart er ikke penger spart» viser et par som skal spare penger på billige løsninger med svart arbeid på huset. Men det er ikke alltid like lønnsomt, konkluderes det med. Humor er brukt som virkemiddel, slik at det skal være lett å dele videoen i sosiale medier.

– Dette er første filmen som er sluppet. Det kommer to til som skal brukes på Facebook og i andre sosiale medier. Dette er en kampanje for å få folk til å tenke seg om to ganger før de velger hvem som skal utføre et byggeoppdrag, sier Kenneth Helliesen.

Han er oldermann for VBL i Rogaland, og har lenge engasjert seg i arbeidet med å skape bedre forhold i byggebransjen. Det var gjennom en ressursgruppe for håndverkere at Helliesen kom med forslaget om å få laget en video.

Siden har han vært en pådriver for å få laget de tre filmene, som skal få nordmenn til å tenke seg om før de engasjerer håndverkere som driver med arbeidskriminalitet.

– Vi er flere parter i bransjen som har gått sammen om en kampanje for å få ned bruken av svart arbeid i samfunnet, sier Helliesen.

Kenneth Helliesen har som oldermann vært en pådriver for å få laget videoer som tar opp temaet arbeidslivskriminalitet.Foto: Anders Tøsse, Vest Vind Media
Kenneth Helliesen har som oldermann vært en pådriver for å få laget videoer som tar opp temaet arbeidslivskriminalitet.Foto: Anders Tøsse, Vest Vind Media

Lauget bidrar

Fabel Media i Stavanger har laget profesjonelle filmer som er finansiert gjennom et spleiselag mellom ulike aktører i Rogaland. Her har alt fra lauget til VBL og Næringsforeningen bidratt sammen med store entreprenører og en lokal bank.

– Vi har hatt en dialog med både politiet og A-krim om dette arbeidet for å forvisse oss om at det budskapet vi ønsker å formidle virkelig treffer.

Det sier næringspolitisk leder Anne Woie i en uttalelse på nettsiden til Næringsforeningen.

Over flere år har Næringsforeningen hatt en tipsordning i kampen mot arbeidskriminalitet. Tipsene som kommer inn er blitt videreformidlet til politiet og flere saker har endt opp som straffesaker.

Mange tips

– Her kommer det jevnlig inn tips som avslører kriminelle forhold i byggebransjen. Når vi nå får en uropatrulje vil dette arbeidet bli ytterligere forsterket, sier Kenneth Helliesen.

Om to uker blir det stiftelsesmøte for Byggebransjens uropartulje. Man har jobbet med å få på plass finansiering for en daglig leder, og nå nærmer målet seg. Både laugene og bedriftene i Stavanger har bidratt med penger, og det er håp om at også fylkeskommunen vil bidra.

Snart kan stillingen utlyses, og når den er besatt vil én person kunne jobbe aktivt mot kriminalitet og ulovligheter i byggebransjen.

Målet er at Uropatruljen skal være på plass i løpet av våren.

Powered by Labrador CMS