Med sysselsetting av 140 årsverk jobber Rekrutteringshuset Mork AS med å dekke etterspørselen etter arbeidskraft i byggebransjen i Norge. Det største behovet finnes hos større bedrifter på Østlandet.

– Vi annonserer hele tiden etter flere som kan begynne hos oss, men det er ikke lett å få tak i dyktige fagfolk som kan engelsk, sier styreleder Svenn Gøran Mork til Blikkenslagere.no.

Vil spesialisere seg på blikkenslagere

Siden starten i 2005 har de formidlet over 600 taktekkere til norske takentreprenører. Mange av dem har også fått blikkenslagere. Nå ønsker rekrutteringsbedriften å spisse seg enda mer mot blikkenslagerbedrifter. Nylig la de ut nye utlysninger på finn.no, hvor de søker etter blikkenslagere, ventilasjonsmontører, taktekkere, isolatører og sveisere med fagkompetanse. Disse søkes etter over hele Europa.

– Vi tror på langsiktig samarbeid og bygge opp leveranser til våre kunder basert på god kvalitet og stabile innleieforhold. Vi ser for oss å ha mellom 80-100 blikkenslagere for utleie til norske entreprenører på Østlandet, sier Mork.

– Men vi konkurrerer ikke med blikkenslagerfirmaer i Norge om arbeidskraft. Vi får stort sett utelukkende folk fra land som Polen og Litauen, hvor vi har hatt et godt samarbeid i mange år, sier Mork.

Utdannes for få

Fakta om Mork

Rekrutteringshuset Mork AS ble startet i 2005 og er eiet av Morkgruppen AS, som igjen eies av Gøril Kjos Mork som er daglig leder i Rekrutteringshuset Mork AS og Svenn Gøran Mork som er styreleder i begge selskapene. 

I 2018 nådde de en omsetning på 78 millioner kroner, som er all time high.

Bedriften har 9 ansatte i administrasjonen.

Han ser at de gjerne skulle hatt norske blikkenslagere og taktekkere i sin stall, men at dem med god fagkunnskap vil ha fast jobb i vanlige bedrifter.– Etterveksten av nye blikkenslagere har vært lav i mange år i Norge. Vi burde ha begynt allerede i 9. klasse med informasjon om mulighetene for byggfag for å profilere håndverksyrkene. Det er skrikende behov for fagfolk, sier Mork.

Han er positiv til de nye reglene som kom for innleie, som tvinger bemanningsbransjen til å tenke nytt.
– For vår egen del ser vi utelukkende etter kvalitet, formell utdannelse og erfaring. Det gagner kundene, sier Mork.

Pendler

– Vi ser nå en økende trend med at utenlandske arbeidere ikke bosetter seg i Norge, men pendler fra hjemlandet, sier Mork.
Lønningene i et land som Polen har også steget, og gjort at flere heller vil jobbe i hjemlandet. Mens det for 15 år siden var 6 ganger så godt betalt i Norge som i Polen, er det nå 4 ganger mer å tjene her i landet.