Blikkenslagerfaget har forandret seg mye de senere årene, noe daglig leder Egil Pettersen i Brdr. Pettersen AS i Rogaland har erfart. Derfor mener han navnet på faget ikke er representativt lenger.

Foreslår tynnplatetekniker som nytt navn

– I gamle dager slo de på blikkplater. I dag er en flink blikkenslager mer en teknikker enn en montør. Derfor bør navnet endres, sier Pettersen til Blikkenslagere.no.

Han har kommet med forslaget om navnet tynnplatetekniker som et alternativ navn, og har luftet tanken om navneendring internt i Ventilasjons- og blikkenslagerbedriftenes Landsforbund (VBL).

Egil Pettersen ønsker å bytte ut navnet blikkenslager.

Egil Pettersen ønsker å bytte ut navnet blikkenslager.

14.-16. juni feirer VBL 100-årsjubileum under landsmøtet i Bergen, og da mener Pettersen det er på tide å se fremover for å gjøre faget mer attraktivt og moderne både i form og innhold.

– Jeg forstår at det ligger mye følelser i ordet blikkenslager. Mange er stolte av å kalle seg blikkenslager, men navnet representerer ikke det faget er i ferd med å utvikle seg til, sier Pettersen.

Ansatt ingeniør

Hans mål er å gjøre faget mer attraktivt, og vise at tiden hvor noen slo kaffekanner i kobber og jobbet med gammeldagse oppgaver er forbi. I dag kan det være store prosjekter som krever kunnskap og kompetanse på en helt annen måte.

– Vi har nå nettopp ansatt en egen byggingeniør for å kunne ta på oss totalentreprise på tak. I dag er det nye måter å tenke og jobbe på for å overleve, mener han.

Mer kunnskap

– Jeg tror at et mer moderne navn vil heve statusen for faget. Dette vil gjøre det lettere å selge våre tjenester, samt rekruttere ungdom inn i faget, mener Pettersen.

Han peker på at det gjerne kan stå blikkenslager på vitnemålet om det er viktig, men at faget generelt bør presenteres mer moderne enn i dag. Folk flest plasserer blikkenslagere i en bås de ikke lenger hører hjemme.

– Kunnskap er vinneren for de som vil overleve i fremtiden, og da må vi ha et navn på faget som forteller litt om hva vi jobber med, poengterer Egil Pettersen.

Han ønsker nå diskusjon om fremtiden for faget, og et navn som kan bidra til å løfte bransjen.