Pilotprosjektet i Oslo begynner å bli ferdig. Bygget i Kristian Augusts gate 13 er rehabilitert, samtidig som det er bygd et helt nytt bygg etter sirkulære prinsipper med ombruk av materialer i stor skala.

Blikkenslageriet AS fikk arbeidet med å ta ned gamle stålplater fra 1972 fra et sykehjem i Oppsal, og bearbeide dem til størrelser på 40×40 cm for montering på fasaden.

Haandtverkerne AS fikk kontrakten med Entra Eiendom AS, og siden de har samarbeidet tidligere med Blikkenslageriet ble det de som fikk oppgaven med fasaden.

Her tas platene ned fra sykehjemmet på Oppsal for gjenbruk.

Her tas platene ned fra sykehjemmet på Oppsal for gjenbruk.

– Vi brukte lift for å ta ned de gamle platene. Deretter ble de skåret opp i riktige størrelser og grunnet. Baksiden ble lakkert to ganger. Til sammen er det brukt 1200 biter, sier daglig leder Clas Erik Gravdal i Blikkenslageriet.

Rosa og beige

Han kan fortelle om ett års arbeid for dem med litt pauser i mellom, og hvor det har gått med et par årsverk totalt på jobben.

Selv monteringen gjorde Haandtverkerne selv, og Blikkenslageriet fikk hjelp til lakkeringen.

Ellers gjorde de hele jobben med å bearbeide gamle plater om til ny bruk på fasaden i det spesielle bygget. Det er rosa og beige farger på rutene som er montert opp etter anvisning fra arkitekten Mad AS.

– Arkitekten har fått til et spenstig bygg og uttrykk med de platene vi har vært med og laget, sier Clas Erik Gravdal.

Alt i bygget er laget av brukte materialer og fasadene inneholder også andre materialer.

Var skeptisk

Alt på det nye bygget er bygd med brukte materialer.

Alt på det nye bygget er bygd med brukte materialer.

– Vi var litt skeptisk i starten, men det har vært et spennende prosjekt å være med på. Platene er 1,1 millimeter tykke og vi brukte baksiden til fremside på den nye fasaden. Bitene er skrudd fast med syrefaste pakningsskruer på lekter. Selv om det har blitt en del mer arbeid enn først tenkt, har selve utførelsen på jobben gått greit unna, sier Gravdal.

Dette er første jobben han har vært med å bruke gamle materialer i ombruk, men ser at dette kommer mer og mer inn i nye prosjekter.

I tillegg til stor grad av gjenbruk, hvor ambisjonen har vært lavt klimautslipp fra materialbruk, har prosjektet vært rigget etter prinsippene i BREEAM NOR, 100 prosent avfallssortering  og det har vært en utslippsfri byggeplass.

Det eksisterende bygget fra 1950-tallet skal beholde sin opprinnelige form, men også der er det forsøkt brukt materialer innvendig som gjenbruk.

Vinduene har fått omramming utført av Blikkenslageriet.

Vinduene har fått omramming utført av Blikkenslageriet.

På verkstedet ble platene gjort om til kvadrater på 40 x 40 cm.

På verkstedet ble platene gjort om til kvadrater på 40 x 40 cm.