Nyheter

Flere blikkenslagerbedrifter sliter med å betale regningene sine. Illustrasjonsfoto

14 prosent mangler penger til regninger

Flere blikkenslagerbedrifter sliter med økonomien. 14 prosent av VBL-bedriftene har ikke penger til å betale regningene sine. Men de fleste tåler korona-krisen bra.

Publisert

De fleste bedrifter som har svart på en undersøkelse i regi av BNL ser positivt på situasjonen i et kortere perspektiv. Men mange er usikre på hva som vil skje utover neste år.

– VBL-bedrifter følger mye trenden hos byggebransjen generelt, bare at de som jobber utvendig vil merke en eventuell nedgang i nye prosjekter på et senere tidspunkt, sier VBL-styreleder Jan Henrik Nygård til Blikkenslagere.no.

Mange bedrifter sa i undersøkelser i mars og april at de merket klar nedgang i etterspørselen og kanselleringer av ordrer som følge av koronaviruset.

Det som er bekymringsfullt er at 14 prosent av de spurte sier at bedriftene i VBL sier de mangler penger til å betale regningene som forfaller. 10 prosent er tallene generelt for BNL-bedriftene.

Frykten for å måtte si opp ansatte er der fortsatt, og like høyt nå som i mars. 10 prosent av BNL-bedriftene er redd for oppsigelser.

Oppsigelser

6 prosent av bedriftene i byggebransjen har også sagt opp ansatte i følge den sist gjennomførte undersøkelsen, foretatt 14. august. Tallet for VBL-bedrifter er 4 prosent.

Frykten for oppsigelser fremover er større hos VBL-bedriftene enn resten av bransjen. Hele 14 prosent av VBL-bedriftene sier at de har planer om oppsigelser, mot 10 prosent for BNL-bedriftene generelt. Hos VKE-bedriftene er tallet enda høyere med 17 prosent.

Tross dette viser nærmere 80 prosent av alle svarene fra bedriftene at de ikke merker noen lavere etterspørsel på grunn av korona-situasjonen.

Frykter konkurs

Mens 20 prosent i mars var redd for at bedriften kunne gå konkurs, er det nå bare 7 prosent som frykter dette. Tallet er det samme for VBL-bedrifter.

Hos VBL-bedriftene hadde 54 prosent av de som svarte på undersøkelsen samme omsetning på denne tiden som i fjor, mens 18 prosent hadde en økning. Men 11 prosent opplevde inntil 25 prosent nedgang, 11 prosent hadde 26-50 prosent nedgang, mens 8 prosent hadde fra 51-100 prosent nedgang.

Totalt var det 29 prosent av de spurte VBL-bedriftene som hadde lavere omsetning enn i fjor. For alle BNL-bedriftene var det 35 prosent som hadde en lavere omsetning enn året før.

28 bedrifter som er medlem i VBL var med i undersøkelsen, mens det totalt var 507 som svarte av BNL-bedriftene.

Det som bekymrer mest er ordretilgangen som viser at den er 43 prosent lavere enn i fjor. Det vil kunne gi effekt på sikt.

Powered by Labrador CMS