Bransjen skriker etter håndverkere. Tall fra NHO sitt kompetansebarometer viser at 6 av 10 NHO-bedrifter mangler ansatte med rett kompetanse.

Derfor er det ekstra stas når unge vil inn i faget og tegner kontrakt.

Mandag kunne Svein Erik Knutsen fra Opplæringskontoret i Oslo og Akershus overrekke opplæringsmappa som forteller at Victor nå er lærling hos Storo Blikkenslagerverksted AS.

Han ble godt tatt imot av bedriften som setter pris på at flere unge velger å å satse blikkenslagerfaget.

Med vel 40 ansatte er det nå 3 lærlinger som dermed utgjør en bra prosentandel.

Må si nei

Victor Carnes er 17 år og har gjort ferdig skolegangen med VG1 på Rud videregående skole. Nå blir det både arbeid og læring for den nye lærlingen.

Bedriften har mer enn nok å gjøre og trenger på lik linje med mange andre flere fagfolk.

– Når vi vet at vi må skape 600 000 nye jobber fram mot 2050, så kan vi ikke ha det slik at bedrifter må si nei til oppdrag fordi de mangler folk, sier fungerende administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO til BNL.

Alarmerende

40 prosent av bedriftene sier at mangel på fagfolk fører til tapte kunder og markedsandeler, eller skrinleggelse av planlagt utvidelser. Dette er et bilde som også avdekkes når blikkenslagere snakker om travle tider og at det vanskelig å få tak i nok kompetanse.

Også kunnskaps- og integreringsinister Jan Tore Sanner synes situasjonen er alarmerende og at noe må gjøres.

– Hvis vi ikke makter å tette kompetansegapet vil vi etter hvert tape arbeidsplasser og verdiskaping. Over tid vil det påvirke velferden vår. I det langsiktige perspektivet for økonomisk bærekraft er vi avhengige av å tette gapet. Det er også svært viktig for den sosiale bærekraften, knyttet til at folk flest er i arbeid, sa Sanner under en presentasjon tirsdag.

Her finner du rapporten