Nyheter

Trond Bøhlerengen kom med klart budskap om at det lønner seg å bruke seriøse leverandører med dokumenterte produkter.

Advarte mot useriøse leverandører

Velg produkter fra leverandører som har dokumentasjonen i orden, sa Trond Bøhlerengen under Fasade '19.

Publisert

Dersom ikke grunnprinsippene følges når det skal bygges, så vil det gå galt. Det slo seniorrådgiver i Sintef Byggforsk, Trond Bøhlerengen, fast overfor blikkenslagere, arkitekter og andre i salen på Clarion Hotel Gardermoen under Fasade ’19.

– Det er nok av useriøse leverandører som prøver å selge produkter uten å ha dokumentasjonen i orden, sa han, og la til at dokumentasjonen skal være på norsk for at alle skal forstå den.

Bøhlerengen er flere ganger i uka ute på byggeplasser for å se på skader, og han erfarer at det er de samme problemene som dukker opp igjen og igjen.

– Slik har det vært helt siden jeg begynte i 1982, så jeg blir ikke overrasket over feilene. Det er også nyere produkter som kan medføre feil, som for eksempel de populære sandwichelementene.

Må være testet

Selve produksjonen av elementene er det god kontroll på, men når de skal stables sammen blir det kilometervis med fuger imellom.

– De skal også være tette, påpekte Bøhlerengen, som viste til at fuging skal kunne garantere en tetthet på minst 30 år.

– Nå er det kanskje andre aktører enn blikkenslagere som skal ivareta dette ved å tegne og planlegge fasaden, men de løsningene må være på plass. Det tryggeste her er å velge løsninger fra leverandører som har all teknisk spesifikasjon i orden, fortsatte han.

Bøhlerengens beste tips for å sikre tette bygg i minst 30 år, er å bruke produkter som er testet i et laboratorium, for eksempel hos Sintef.

– Jeg har sett eksempler på store lagerbygg som ikke har vært tette nok til å stå ute i regn og vind, fortalte han.

Ikke tett

Bøhlerengen brukte også en del tid på beslag som skal koble de ulike bygningsdelene sammen.

– Beslag skal være en ytre beskyttelse. Men hovedtettingen for å hindre luft og vann inn i bygningen skal være gjort på forhånd. Det er vanvittig mange som tror at beslag er hundre prosent tette. Det er de ikke, for det er mange avslutninger og hjørner som du ikke kan stole på er tette. De kan ikke bli det, sånn er det bare, fastslo Bøhlerengen.

For hele bygget gjelder prinsippet med to lags tetting, hvor ytterste fasade er som en regnskjerm.

– For gesimsbeslagene (parabetbeslag) anbefales å lage falsete beslag. Det er ingen krav om dette i forskriften, men vi anbefaler slike beslag nettopp for å unngå skader. Ved behov kan disse beslagene demonteres. Man kan også bruke skjult innfesting, noe som gir mindre risiko for skader, sa Bøhlerengen.

Høstet applaus

Han pekte ellers på at forankring blir viktigere og viktigere, ettersom det blir mer og mer vind.

– Beslagene må dimensjoneres deretter. Ikke minst er dette viktig for høyere bygg.

Til slutt kom Bøhlerengen også med et lite hjertesukk:

– Forskriftene er ingen høykvalitetskrav. De sier bare hvor dårlig det er lovlig å bygge. Derfor kan det være smart å bygge litt bedre enn minimumskravene, sa han, og høstet applaus.

Foruten foredrag var det mange som oppsøkte de 28 utstillerne. Her fra standen til Tata Steel.Foto: Anders Tøsse, Vest Vind Media
Powered by Labrador CMS