Aktuelt

Jan Erik Bentzen ser ikke de store problemene med innreise av arbeidere fra Sverige.

Kjører kononatester hver 7. dag

Fast testing og tiltak på byggeplassen gjør at blikkenslagerbedrifter som har svenske arbeidere har få problemer med covid-19.

Publisert

Sist uke kom regjeringen med innskjerpede tiltak for å hindre at utenlandske arbeidere i Norge skal dra med seg smitte inn i landet. I Oslo er det mange bedrifter som har ansatte fra Sverige som pendler over grensen ukentlig. Så langt har dette skapt få problemer, men det har vært noe forvirring omkring karantereglene.

– Vi har ikke hatt verken smitte eller problemer med svenske arbeidere som pendler hit. De tester seg hver 7. dag og jobber i hovedsak ikke med norske på arbeidsplassen, sier Eilin Figenschou Guddal hos City Taktekking AS.

Hun kjenner ikke til at bedrifter i bransjen har fått smitte fra arbeidere som har kommet fra utlandet, spesielt fra Sverige.

City Taktekking har flere svenske blikkenslagere, og det er derfor veldig viktig at det er ordninger som fungerer med innreise fra Sverige til arbeid i Norge. Svenskene er fast ansatte og pendler som regel hver uke.

– Nå tar bedriftshelsetjenesten seg av testing hos oss hver 7. dag, da det er vanskelig å få testet seg ved grensen. Dette fungerer greit og skaper lite problemer, sier Guddal.

Jobber sammen

Svenskene bor hver for seg og jobber i hovedsak sammen ute på prosjekt. Her er har de liten eller ingen kontakt med andre og er dermed lite disponert for smittesituasjoner.

Enkelte arbeidere har også valgt å bli boende i Norge over lenger tid for å slippe å reise frem og tilbake over grensen.

De ansatte svenskene har ID-kort og alle papirer i orden, men nå er det liten eller ingen kontroller på grensen. Det er bedriften selv som følger opp kravene om testing.

– Nå er ikke arbeiderne ute på byen slik de kunne være enkelte ganger tidligere. De bruker maske og følger smittevernreglene. Bedriften gjør så godt vi kan i disse tider, og pandemien påvirker ikke i våre prosjekter i særlig grad, sier Eilin Figenschou Guddal.

Greie regler

Kollega Jan Erik Bentzen hos Sigfred Bentzen & Sønn AS mener også at reglene er greie å følge, og at tiltakene ikke medfører store problemer.

– Vi har fem ansatte svensker som pendler over grensen. Her testes de på vei inn og får svaret dagen etter. Dette er enkelt og effektivt, sier Bentzen.

Han legger opp til testing hver 7. dag, og mener at kravene formidles av BNL på en klar måte.

I praksis jobber svenskene sammen på byggeplassen og bor sammen med lite kontakt med andre. Derfor er de som en egen kohort.

– Vi har ikke hatt smitte blant svenskene og har heller ikke hørt om at andre bedrifter har opplevd det. Det er nok større utfordringer for de som har arbeidere fra Polen, sier Bentzen.

Smittet på bussen

Sigfred Bentzen & Sønn har hatt én smittet, men det var en norsk ansatt som ble smittet på bussen på vei til jobb. Men her ble det rask avklaring om at vedkommende ikke har smittet andre.

Sist torsdag hadde VBL avdeling Oslo og Akershus møte der ble temaet tatt opp. Ingen meldte om nevneverdige problemer med bruk av utenlandsk arbeidskraft.

Oppfordringen er at ledelsen i bedriften setter seg inn og følge nøye med det som kommer fra BNL, og at det kan være oppdateringer som det er viktig å følge med på.

– Det har vært misforståelser og forvirring i forhold til nye regler, og spesielt når det gjelder svensk/finsk arbeidskraft. Derfor har vi sendt ut oppdatert informasjon fra BNL til alle medlemmene, sier avdelingsleder Jarle Kristiansen i VBL Oslo og Akershus.

Powered by Labrador CMS