Aktuelt

Her går arbeidet med å legge kobber på et bygg i Møllergata 10 i Oslo nesten som vanlig for Storo Blikkenslagerservice.
Her går arbeidet med å legge kobber på et bygg i Møllergata 10 i Oslo nesten som vanlig for Storo Blikkenslagerservice.

Permitterer og utsetter prosjekter

Mens noen blikkenslagerbedrifter fremdeles driver tilnærmet som normalt, er hverdagen hos andre preget av permitteringer og utsatte prosjekter.

Publisert

Mange bedrifter mangler nå arbeidskraft fordi ansatte må være i karantene eller hjemme med skolebarn. For andre bedrifter har det vært nødvendig med permetteringer.

– Nå har vi permittert åtte ansatte, mens to er sykemeldt for mistanke om korona og to har omsorgspermisjon på grunn av stengte skoler. Dermed er bare omtrent halvparten av våre 24 ansatte i full virksomhet, sier daglig leder Morten Håkonsen i Sigurd Opheim AS i Bergen til blikkenslagere.no.

Vinteren har vært litt vanskelig for utførende blikkenslagere i denne regionen, og utsiktene ser ikke noe bedre ut nå som koronakrisen har slått inn. Dermed må det gjøres tiltak.

– Vi hadde ikke så mange pågående prosjekter før denne situasjonen oppstod, så da vi så hvor alvorlig det ble, valgte vi å gå til permitteringer, sier Håkonsen.

Fortsatt er det aktivitet på verkstedet, selv om det er færre på jobb. Arkivbilde.
Fortsatt er det aktivitet på verkstedet, selv om det er færre på jobb. Arkivbilde.

Han er redd for at koronakrisen vil strekke ut i tid. For regjeringens krisepakke vil ikke dekke alle de løpende faste utgiftene.

– Vi er rustet til å tåle dårligere tider. Men om det varer lenge, blir det tøft med 24 ansatte og mange faste utgifter, sier Håkonsen.

Mange i karantene

For blikkenslagere i Oslo har det vært en travel vinter, men nå vil det nok stoppe litt opp for mange.

– Noen mindre prosjekter er satt på vent. Det gjelder for eksempel tak-omlegginger, som vi får direkte via konsulenter, sier daglig leder i Storo Blikkenslagerverksted AS, Bror Morten Lunde.

Han har fem ansatte i karantene og fire på hjemmekontor. I tillegg sitter to ansatte korona-fast i hjemlandet Polen. Ellers går det meste fortsatt som normalt hos Storo Blikkenslagerverksted. Men ute på byggeplassene er det langt færre folk i sving enn vanlig, siden det vanligvis er mange utenlandske statsborgere som jobber der.

Bruker hansker

– Vi begrenser nå befaringer og aktivitet som ikke er nødvendig. AF-Gruppen, som vi er en del av, innførte allerede i fjor sommer krav om bruk av vernebriller og hansker på byggeplassene. Hensikten var å beskytte mot kuttskader, men nå hjelper det også til med å beskytte oss mot smitte, sier Lunde.

Inntil nylig har bedriften, som de fleste andre, hatt mer arbeid enn de har hatt ansatte til å utføre. Men de innser at det kan snu nå.

– Vi håper at det ikke blir som på 90-tallet, hvor det snudde fra travle tider til stor arbeidsledighet, men at situasjonen etter hvert vil normalisere seg, sier Bror Morten Lunde.

Powered by Labrador CMS