Aktuelt

Patroner hoper seg gjerne opp hos blikkenslageren, slik som her hos Habi AS.

Sekker med patroner til besvær

Alle bruker mengder av fugemasse og lim, men mange kaster tomme patroner i restavfallet. Nå vil blikkenslagere gjøre noe med dette problemet.

Publisert

Hos Habi AS kan de vise fram flere sekker med tomme patroner. Det tar ikke lang tid før patroner som er brukt til liming eller fuging som silikon både på ventilasjon og utvendig blikk samler seg opp.

– Tidligere ble alt dette kastet i restavfallet. Men for ett år siden fikk vi beskjed fra Franzefoss om å levere dette som spesialavfall, sier produksjonsleder Rune Larsen til blikkenslagere.no.

Han har ikke helt oversikt over antallet, men det er snakk om tusenvis av patroner som blir kastes hvert år.

Jarle Kristiansen hos Olaf Johansens Eftf AS har ikke helt oversikt over hvor mange patroner som brukes i løpet av et år i hans bedrift, men har nå begynt å sjekke muligheten av å unngå at de havner i restavfallet.

Jarle Kristiansen ønsker å få sortert patroner i spesialavfall.Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Vil sortere

– Til nå har vi ikke spesialsortert patronene, men vi er i ferd med å undersøke hva som er mulig. Dette må være et stort problem i næringen med store muligheter for å sortere dette ut, sier Kristiansen.

Selve patronen består av plast, men det er ofte igjen rester av lim eller fugemasser som er vanskelig å få bort uten spesiell behandling.

– Vi sjekker nå om vi kan få en egen dunk til å samle slike patroner i. Det kommer flere og flere krav om sortering på byggeplassen, så at det blir gjort noe med dette problemet er på tide, mener Kristiansen.

Får bøter

Han erkjenner at det brukes mye fugemasse og noe lim. Kristiansen kjenner ikke til mange andre blikkenslagere som sorterer ut patronene, og de fleste har gjort som hans firma og levert dette som restavfallet uten å få noen form for påpakning fra de som mottar avfallet.

– Nå er vi igang med å tenke nytt på dette området og bli mer bevisst rundt dette spørsmålet, sier Kristiansen.

Hos Norsk Gjenvinning forteller de om store mengder med slike patroner som kommer inn, og der er de streng med hvordan dette behandlet.

– Her blir det bøter om noen kaster patroner i restavfallet. Dette skjer til tider, men er lite ønsket fordi dette er spesialavfall, sier daglig leder Steinar Bjerkås Angvik hos Norsk Gjenvinning i Kristiansund.

Han kjenner ikke til at det i dag er mulig å resirkulere patronene for gjenbruk. Derfor vil det foreløpig bli destruering på forsvarlig vis.

Steinar Bjerkås Angvik i Norsk Gjenvinning har inn masse patroner som leveres til spesialavfall.
Powered by Labrador CMS