Humanistisk teater ved Oppsala universitet har fått pris for at metallets egenskaper og uttrykk ivaretas.

Hvite arkitekter har tegnet prosjektet og NCC har sammen med tak- og fasadebedriften LW AB stått for byggingen på oppdrag fra Akademiska Hus.

Bygningene som ligger inntil bygget har hvit fasadepuss og det nye bygget skal stikke seg ut fra og bli noe helt spesielt. Derfor ble det valgt metall og aluminium.

Den skinnende metallfasaden som både har fått bronselakkering og perforeninger er levert av LW AB. De har produsert platene og gjort utstansingene og montert fasadedelene. Samtidig har de også bidratt i prosjekteringen av byget.
– Vi har lagt stor vekt på å tilpasse teori til virkelighet, både i prosjekteringen og i selve oppføringen. Her har absolutt millimeterpresisjon vært en forutsetning for å lykkes, sier Lasse Winberg i LW AB til Byggfakta.

Perforeringer

Aluminiumsfasaden har en perforering med et mønster designet av kunstneren Ann Lislegaard. Det koniske bygget blir nesten som en skål med mønster på. Til å begynne med hadde White arkitekter tenkt at metallfasaden skulle anodiseres, men for å spare kostnader, ble en lakkert overflate valgt.
Alle platekassetter har blitt tilpasset og montert for hånd, på den triangulære formen som fasaden har. Fasaden luter seks grader utover.
Metallfasaden har en avstand på cirka 40 centimeter fra den indre, pussede fasaden i hvitt. Innfestingene og reisverk er også hvitt, og gir et fint skinn til belysningen bak platene.