Styr unna yrkesfag, var det klare rådet til ungdommen like før søknadsfristen for videregående skole 1. mars av Eirik Kornmo i en kronikk i Dagsavisen.

Han viser til at Dag Andresen i Veidekke er bekymret for foreldres holdning til yrkesfag, men mener at det er gledelig at foreldre følger med i arbeidsmarkedet.

– Det er som en ung kar jeg traff på Maxbo, han jobbet på lager der og hadde fagbrev som blikkenslager i et stort firma før. Jobben hans var å rette opp feil de ti ufaglærte fra Litauen hadde begått. Dette gadd han ikke å gjøre mer, skriver Kornmo i kronikken.

Han mener dette skjer i alle yrkesfag og at det ikke snakkes norsk på arbeidsplasser i Norge lenger, og at det kryr av ufaglærte av alle slag.

Kun laveste pris

Poenget hans er at når det ved anbud alltid er laveste pris uten krav til fagbrev, vinner ufaglærte og de som bruker dem. Han viser til at stat og kommune er de verste, og at det derfor ikke er noen fremtid for unge å ta yrkesfag.

– Det er faktisk veldig viktig at norske foreldre advarer barna sine mot å ta yrkesfag, og heller ber dem om å velge en annen utdannelse, skriver Kornmo.

Han retter skytset mot Veidekke og andre store entreprenører som i stedet for å satse på unge med yrkesutdanning heller har brukt ufaglærte utenlandske.

Kornmo har engasjert seg i temaet ved flere anledninger og har etter 30 års i murerbransjen fått nok.

Dag Andresen svarer i en annen kronikk i Dagsavisen at han mener Kornmo ikke har kunnet fått med seg den positive utviklingen som har skjedd siste år.

– Ungdommer bør satse på yrkesfag. Og vi er ikke alene. 6 av 10 av NHOs medlemsbedrifter melder at de har behov for fagarbeidere. Behovet er størst innenfor bygg- og anleggsteknikk, elektrofag og teknikk samt industriell produksjon, svarer Andresen.