I år blir det yrkes-NM i Kristiansand. På grunn av pandemien er det er hele fire år siden sist.

– Dette er en fantastisk rekrutteringsmulighet, sier Sven Erik Knutsen.

Han er faglig leder i Opplæringskontoret for ventilasjons og blikkenslagerfaget i Oslo og omegn. Han har i år ansvaret for Østlandet når det gjelder blikkenslager-NM.

Fire år siden sist

– Hvordan ligger det an for årets arrangement?
– Vi har ennå ikke hatt noe oppstartsmøte. Men det er besluttet at årets Blikkenslager-NM skal være i Kristiansand 27. – 29. september i Sørlandshallen. Det skjer i regi av Worldskills Norge som er arrangør for både VM og EM i tillegg til altså NM – i alle yrkesfag, forteller Sven Erik Knutsen.

På grunn av covid ble det ikke arrangert NM i 2020, så nå er det fire år siden sist. Normalt arrangeres NM annethvert år og gjerne i forbindelse med en utdanningsmesse som er åpen for publikum. Knutsen mener det er svært viktig at NM arrangeres et sted der publikum ferdes.

– Vi skal ha et oppstartsmøte i februar der vi skal planlegge hvordan opplegget skal være i år. Vi har ansvar for Østlandet, og vi tar kontakt rundt i vår region for å få tak i aktuelle ungdommer som kan være med i en kvalifiseringsrunde.

Ta kontakt med lokal representant

Knutsen forteller at deltakerne i NM oftest har veldig mange «sommerfugler i magen» når de kommer til konkurransestart.

– For mange er det ganske tøft under selve NM, men de aller fleste drar hjem med gode opplevelser i ryggsekken. Jo flere som kommer til messen, jo flere mennesker vi får dit og jo flere får vi vist oss frem for. Derfor er jeg veldig tilhenger av at det er en åpen messe. Det gir mest mulig blest om faget. Under hvert NM er det fire deltakere som deltar. Disse er fordelt på en representant fra hver av de fire regionene i landet; nord, sør, øst og vest. I enkelte regioner må man foreta kvalifiseringsrunder der vinneren skal representere hele regionen.

– Det er en stor og flott rekrutteringsmulighet for den byen som arrangerer NM og det er altså Kristiansand i år, sier Sven Erik Knutsen som oppfordrer den enkelte bedrift om å ta kontakt med sin lokale kontaktperson i NM-komiteen.

Disse er Kjell Hæggernæs i vest, Lisbeth Schjelde i Nord- og Midt-Norge, Stein Erik Sliper i sør og altså Sven Erik Knutsen i øst.