Bedrifter som har gjort bygningsvern til et levebrød skal hedres på fredag 7. desember. Da har en stor bunke med forslag blitt tatt ned til tre kandidater som skal kjempe om seieren.

En av disse er Bøylestad Moen AS i Froland i Aust-Agder som har spesialisert seg på gamle kirker. Byggene Fjære kirke, Landvik kirke og Ibsenhuset i Grimstader grunnlag for nomineringen.

Inge Myhren er ansatt som blikkenslager og har samarbeidet blant annet med Ivar Ottestad i O E Wold’s Eftf  AS i Oslo for å finne fram til og bruke gamle håndverkstradisjoner innenfor blikkenslagerfaget.

– Det er stas at gammelt håndverk blir satt pris på, og det er fint å bli nominert. Det er viktig at ikke gammelt håndverk går i glemmeboka, sier daglig leder Ragnar Bøylestad til Blikkenslagere.no.

Han startet firmaet sammen med Asbjørn Moen i 1993 og har spesialisert seg på å dyrke fram bruk av gammelt tradisjonshåndverk både for tømrere, snekkere, malere og blikkenslagere.

 

Spesiallagede rør er noe Bøylestad Moen AS ofte må lage.

Spesiallagede rør er noe Bøylestad Moen AS ofte må lage.

Samarbeid mellom fag

I godt samarbeid mellom de ulike fagene utføres arbeid på gamle kirker som trenger å bli rehabilitert og en rekke andre gamle bygg på Sørlandet.

Bedriften har investert i nytt snekkerverksted for å kunne kopiere gamle teknikker ved reparasjon eller for å lage duplikater.

Med en rammeavtale med alle prestegjeldene i området er det nok av arbeid for de ansatte. 80 prosent av arbeidstiden dems inkluderer rehabilitering ved bruk av gamle teknikker.

Maling og blikk

Den andre bedriften som er nominert er Thorendahl AS som driver med alt fra tømrer og malerarbeid til blikkenslageri.

De har utmerket seg gjennom prosjekter på i Oslo og Østlandet med eldre murbygninger både som signalbygg og mindre sameier og borettslag og er nominert for arbeidet på Oslo Kretsfengsel, Oslo Brannstasjon og Eugene Hansens småhjem.

Den tredje nominerte er XK Entreprenør AS som er et murerfirma med murere, ingeniør og arkitekt. De har jobbet med blant annet Youngstorget 7-9 i Oslo, den Nederlandske Ambassade og Jarlsberg hovedgård.

Bygg og Bevar-prisen er et samarbeidsprosjekt mellom Klima og miljødepartementet og Byggenæringens Landsforening (BNL) og har vært delt ut siden 2012.

Blant mange innkomne forslag på kandidater har de tre som er plukket ut utmerket seg med å ha en bred kunnskap om bygg og kvalitet. Bedriftene er opptatt av tradisjonelle materialer og utførelse innenfor realistiske prisrammer.

Blikkenslager Inge Myhren kopierer gamle teknikker når bygg skal renoveres.

Blikkenslager Inge Myhren kopierer gamle teknikker når bygg skal renoveres.