«Oldefaren var en våghals i kirketårnet» skriver Haugesunds avis som forteller om Vår Frelsers kirke i Haugesund.

Knut Magne Bårdsen var blikkenslager og drosjesjåfør og var ikke redd for å klatre opp 60 meter over bakken for å skifte ut værhanen og skifte tårnet.

I 1901 prøvde Bårdsen først å ta ned tårnet på kirka, men fikk det ikke til fordi den hadde rustet fast. Så ble det gjort nytt forsøk i 1966, og da lykkes han og flere å få ned kirkespiret.

Deretter ble en ny værhane med større vindfang som de laget montert opp.

– Han snakket ikke særlig høyt om dette – fikk det bare gjort. Jeg husker som liten guttunge at han holdt på å lage den hanen hjemme i garasjen. Jeg kan også huske at jeg sto på bakken og ropte opp til ham mens han sto der oppe, faktisk, sier Knut Bårdsen som er sønnen til blikkenslageren med samme navn til avisa.

Den gamle værhanen står hjemme i hagen til familien og er et minne om den spreke våghalsen. Nå kan oldebarna være med og minnes han som fikset kirketårnet.

Dristig

Murmester Tor Skjoldal hadde arbeid med muren  på kirken og husket blikkenslageren godt.

– En sindig og rolig kar som jobbet hos blikkenslager Harald Thusen. Han hadde arbeidet med kirka sammen med en tysker og da var det også beslag på taket, sier Skjoldal til avisa.

Han bedyrer at de dristige bevegelsene uten særlig sikring hører fortiden til når kirken skal sjekkes og arbeid skal utføres. I dag brukes lift til jobben.