En blikkenslager måler bredden på gesimsen før tekkingen er lagt. Når han så kommer tilbake for å legge gesimsbeslaget, har taktekkeren i mellomtiden lagt belegget, og derfor stemmer ikke målet hans lenger. I slike tilfeller har det hendt at blikkenslageren skjærer bort tekkingen for å få på plass beslaget. Dermed bidrar han til at fuktskader kan oppstå.

Dette er et eksempel på at håndverkere ødelegger for hverandre, noe teknisk sjef hos BMI/IcopalTak, Vidar Jacklin, vil advare sterkt mot.

– Et annet typisk eksempel er når en blikkenslager som jobber på et tak med papptekking legger fra seg sylskarpe metallhalvmåner fra nibbleren, som er et kuttverktøy for metall. I verste fall kan dette tråkkes gjennom takbelegget, sier Jacklin.

Manglende respekt

Han mener situasjonen har utviklet seg til det verre de senere årene, og han tror det er flere forhold som spiller inn, deriblant manglende respekt for andres håndverk.

– Respekten for andres håndverk er så avgjort på vikende front. Kontraktsformene vi har i dag forsterker dette problemet, sier Jacklin.

Han mener å huske, at for 40 år siden, ble håndverkere som viste mangel på respekt for andres fagområder jaget vekk fra byggeplassen.

I dag får han stadig vekk henvendelser fra kunder som opplever problemer med taket. Ofte har skaden skjedd på grunn av lagring på taket og ting som bare ligger og slenger.

Trangt om plassen

Grunnen til at mye utstyr og materialer blir lagret på tak, er at det, spesielt i byer, er trangt om plassen. Også containere og stillaser som settes opp kan skade nylagt tekking.

– Hadde alle arbeidsoppgaver på et bygg blitt tatt med i prosjekteringen fra begynnelsen av, ville det vært lettere å unngå disse problemene. Tidspress og bekvemmelighetshensyn er andre årsaker til at disse problemene oppstår, sier Vidar Jacklin.

Han viser til at de færreste garantier vil gjelde dersom en taktekking er blitt utsatt for noe direkte skadelig.

Takprodusentenes forskningsgruppe (TPF) jobber for tiden med en veileder for isolasjon og tekking som tar fatt i litt av disse problemene.