Blikkenslager Stian Brandal AS i Sande i Vestfold ble kåret til gasellebedrift av Dagens Næringsliv i fjor. Bakgrunnen er at bedriften har doblet omsetningen fra 2019 til 2020.

Det er fortsatt en relativt beskjeden og liten bedrift med en omsetning på 2,9 millioner kroner i 2020 mot under det halve året før. Nettstedet Proff.no vurderer imidlertid bedriftens likviditetsgrad, lønnsomhet og soliditet som «Meget god». Resultatet var også svært bra med en økning fra 29.000 kroner i pluss i 2019 til nesten en halv million kroner i overskudd i 2020. Slike pene tall blir lagt merke til.

«Now or never»

Stian W. Brandal synes det er en hyggelig attest å få at bedriften er kåret til gasellebedrift.

– Ja, det er jo bra, smiler han.

– Hvem er Stian W. Brandal?
– Jeg har drevet hovedsakelig med tradisjonelt blikkenslagerarbeid, men var også i Nordsjøen. Der var det kapsling av rør, lydisolering og støydemping utvendig på plattformer samt innredning av lugarer. Det var en spennende tid med masse erfaring å ta med seg inn i blikkenslagerfaget, forteller Brandal.

Han var også blikkenslager i Sande i noen år. Da han var 35 år tenkte han «Now or never!». I 2015 etablerte han derfor bedriften som ligger i Sande i Vestfold. Nå er de to ansatte.

– Det er nettopp det at vi er to som er forklaringen til gasellebedrift-kåringen, mener han.

– Jeg ansatte Henrik Gleditsch i fjor som tok fagbrev for to år siden, bare 20 år gammel. Både han og jeg tar mesterbrev til sommeren – Henrik som ganske ung og jeg som relativt «gammel», smiler Stian.

Gøy å holde på

Firmaet jobber med tak og fasader og stort sett utvendige arbeider. Det er snakk om legging av membran, sveising og bearbeiding av plater opp til tre millimeter tjukke. Hovedsakelig er det tradisjonelt blikkenslagerarbeid.

– Vi har faste tømrere og snekkere som bruker oss, i tillegg til noen større bedrifter vi også gjør oppdrag for. Området vi jobber i er fra Horten til Oslo.

Skal dere gjenta bragden. Og bli gasellebedrift også i år?

Stian W. Brandal smiler og innrømmer at akkurat det ikke blir helt enkelt.

– Det er ikke bare rett frem og så å gjenta det, men vi var oppe i en omsetning på rundt 3,5 millioner i 2021. Nå har vi en lærling på vei inn, og da øker vi kanskje ytterligere igjen neste år, sier Stian som sier det uansett er gøy å holde på.

– Ja, jeg er veldig glad i faget! Det er sjelden dagene er like, og det er et variert og spennende yrke, sier Stian W. Brandal.