Under en jobb på et bygg i Stavanger så blikkenslager Jone Surdal bort på Valbergtårnet og så noe løst som blafret i vinden.

– Da jeg så det løse blikket kontaktet jeg kommunen som igjen tok affære og fikk opp kranbil slik at tilstanden ble sjekket nærmere, sier Jone Surdal. Han jobber hos J. Johnsen & Sønn AS og er som blikkenslagere flest våken for det som skjer på tak rundt omkring.

Dette skjedde under en av de dårlige værperiodene i desember i fjor, og ved nærmere ettersyn ble det funnet råteskadet på tårnet. Hele spiret holdt på å falle sammen. Derfor ble det tatt ned for å unngå at det falt ned. Både tårn og spir var i dårlig forfatning, og det ble bestemt å gjøre mer omfattende arbeid for å redde hele tårnet.

Arbeid i gang

Nå er stillaser kommet opp og arbeidet er i gang. Selve spiret er tatt ned og skal byttes helt ut med et nytt som skal lages av en smed. Treverket byttes ut av en snekker. Det vil ta en måneds tid før blikkenslageren kan starte med å legge ny kobber. Blikkenslagerarbeidet er anslått å ta en måned.

– Vi har hatt litt utfordringer med alt det dårlige været siste par måneder med å få opp stillaser, men nå kan vi jobbe med tak over tak, sier Surdal.

Tårnet er et landemerke i Stavanger og det er bevilget en million kroner til jobben. Om det holder er usikkert, fordi det er snakk om flere deler som kanskje må gjøres noe med.

Antikvarisk

Arbeidet må gjøres etter antikvariske regler etter at tårnet ble fredet i 1988.

Valbergtårnet ble tegnet av stads-conduktør Christian Grosch og satt opp etter 1850 som et branntårn for vekterne i byen. Dette erstattet et to hundre år gammelt tårn i tre på samme plass.

Tårnet er nesten 27 meter høyt og ga på 1800-tallet oversikt over hele Stavanger fra toppen. I 1922 sluttet den siste vekteren i tårnet, og nå er tårnet blitt til vektermuseum som vil holde åpent selv om det blir en byggeperiode fram mot jul, skriver aftenbladet.no.

Kranbil måtte heise ned deler av tårnet. Nå er arbeidet i gang med å få opp nytt.

Kranbil måtte heise ned deler av tårnet. Nå er arbeidet i gang med å få opp nytt.

Store råteskader preget tårnet.

Store råteskader preget tårnet.