Nyheter

Statsråd Jan Tore Sanner vil løfte fram yrkesfag.

Blikkenslagerfaget skilles fra rørfag

Fra 2020 skilles rørfag fra utdannelsen av blikkenslagere og taktekkere. Hva faget skal kalles, er ennå ikke avklart.

Publisert

Den nye tilbudsstrukturen for yrkesfaglig utdannelse for videregående skole ble lagt fram av kunnskap- og integreringsminister Jan Tore Sanner mandag og gir bud om noen endringer.

For blikkenslagerne blir den største endringen at rørfag skilles ut som egen fagutdannelse.

Dermed blir det egen utdannelse for tak, membran og blikkenslager for Vg2. Dermed blir Vg2 Klima, energi og miljø (KEM) delt i to. Men dette er bare en arbeidstittel foreløpig og det skal mer detaljer på plass utover våren.

VBL har ønsket å ha med ventilasjon i tittelen på faget for å vise spennvidden, og det gjenstår å se om de får viljen sin. De ønsker å vente med å kommentere forslaget til det blir litt mer kjøtt på beinet.

Mindre konkret

Presentasjonen mandag av hvordan yrkesfag blir i fremtiden, var ganske generell og overordnet, og mye mindre konkret enn forventet.

Utdanningsdirektoratet får nå et oppdragsbrev for å iverksette de planlagte endringene, og da blir det mer konkrete svar på hvordan ting blir.

Fortsatt legges det opp til at det jobbes med de konkrete løsningene hos partene og at mye vil skje fra påsken fram mot sommeren.

Dermed må blikkenslagerne og VBL smøre seg med tålmodighet før det endelige forslaget er klart.

Oppdeling

Jan Tore Sanner presenterte hovedtrekkene i den nye tilbudsstrukturen for yrkesfagene med at flere elever skal få spesialisering fra første året, flere programområder vil bli delt i andreåret for å gi økt spesialisering.

Foruten deling av KEM vil Vg2 Byggteknikk bli delt i Vg2 Tømrer og Vg2 Betong og mur. Samtidig blir antall utdanningsprogrammer utvidet fra åtte til ti for å samle elever med likere faglig innhold. Målet blir å gi økt spesialisering og tidligere spesialisering.

Regjeringen vil også fase ut lærefag som nesten ikke har hatt læringer de siste årene.

Sanner uttrykte at han ønsker å øke partenes innflytelse på innholdet i fagutdanningen.

Lover godt

– De store linjene lover godt, og mange av BNL og bransjenes innspill er blitt lyttet til, men vi venter spent på flere detaljer, sier Jørgen Leegaard, direktør for Samfunnspolitikk i BNL på deres hjemmeside.

På pressekonferansen der tilbudsstrukturen ble presentert mandag, kom det klart fram et ønske om å løfte yrkesfag.

 – Yrkesfag må løftes frem slik at flere blir fagarbeidere. Ifølge SSB vil vi mangle 90 000 fagarbeidere i 2035 og annenhver bedrift forteller at de mangler fagarbeidere og at de mister oppdrag på grunn av dette. Regjeringens mål er å skape dyktige og mange nok fagarbeidere. Vi må løfte yrkesfagene og vise hvilke muligheter som finnes, slik at flere velger yrkesfag, sa Jan Tore Sanner på Kuben Yrkesarena i Oslo.

Powered by Labrador CMS