Flere nye ansatte har kommet til. Men stor ordretilgang gjør at de skulle vært enda noen flere, selv om de har økt antall ansatte med to i 2017.
Spesielt avdelingen i Nøtterøy skulle hatt en ansatt til for å dekke etterspørselen.
De sysselsetter rundt 80 prosent av sine 17 ansatte med ventilasjonsjobber og oppgaver med tak og fasade til bolighus og andre bygg.
– Både større eneboliger som vil ha kvalitetstak og enkelte hytter i området gir oss godt med oppdrag. Pris er ikke alltid avgjørende, sier daglig leder og eier, Walter Karppinen.
Han følger i fotsporene til minst tre generasjoner med blikkenslagere. Firmaet ble startet i 1933 av Walters bestefar, og de har allerede tanker om neste generasjonsskifte.

Hele året

– Til tider har det vært veldig mye å gjøre, og spesielt i periodene fra påske til sommerferien og høsten mot jul er det veldig travelt for oss. Men det er jevnt opp å gjøre hele året, sier Karppinen.
Han tar oss med opp på taket av en enebolig som får ny taktekking og gesimsbeslag. Her er det store flater og arbeid som tar noen dager.
Enkelte oppdrag kan være bare for et par dager, men mange boliger og større hytteprosjekter krever lenger innsats.
– I området rundt Tønsberg hvor vi har flest jobber, bygges det noen større eneboliger og hytter som gir oss store oppdrag med ventilasjon, tak og veggtekking, beslag og andre spesielle ting som det er behov for.

Tekker tak

Karppinen forteller om stor byggeaktivitet i distriktet de siste årene. Det gir arbeid for blikkenslagerfirmaet som også tar taktekkerarbeid med takbelegg.
– At vi både kan tekke taket og legge beslag gjør oss ekstra attraktive, påpeker han.
Mange entreprenører velger å samarbeide med blikkenslageren om å få utført jobber, fordi de kjenner hverandre fra langvarig samarbeid.
På verkstedet utenfor Tønsberg sentrum er Paal Henriksen ansatt i år som produksjons- og lageransvarlig. Han produserer beslag til kunder som kommer innom eller sender inn bestillinger på annen måte, samt holder orden og sørger for at det finnes materiell i lagerhyllene. En lærling som bestod svenneprøven i august er fast ansatt blikkenslager, og ny lærling er ansatt.
– Her skulle vi gjerne vært flere, men det er vanskelig å få tak i folk, sier Tom Fjellaker som jobber på avdelingen på Nøtterøy.
Avdelingen dekker et større område med behov for små og litt større oppdrag, men må i perioder få hjelp fra hovedavdelingen for å ta unna jobbene. Derfor skulle de gjerne vært flere.

Pendler fra Tyskland

I 16 år har Thomas Bukowski pendlet fra Berlin i Tyskland til Tønsberg for å jobbe som blikkenslager.

– Det var vanskelig å få jobb i Tyskland, og jeg fikk lov av kona å pendle til Norge i ett år, sier Bukowski.
Flere år gikk. Nå har det gått hele 16 år. Fortsatt er han i tenkeboksen.
– Jeg har som regel reist med fly hjem annenhver helg. Det er billige flybilletter å finne, så det har fungert greit uten at det har blitt for dyrt, sier han.

Kan få ny jobb

Han er meget erfaren blikkenslager og taktekker og trives godt i Tønsberg. Men svak norsk krone gjør at det ikke er så gunstig som før.
– Nå er det greit å få jobb også i Tyskland, men jeg trives godt her fortsatt, sier Bukowski.
Han skuer utover boligområdet i mildt vintervær. Livet smiler på jobb i slike dager.

På Facebook

Å ta bilder av slikt arbeid og legge det ut på Facebook-siden til blikkenslageren eller på bedriftens egen side, er viktig strategi for å reklamere.
– Vi får 10 prosent av oppdrag gjennom aktiv bruk av Facebook og reklame på andre nettsteder, sier Walther Karppinen som betaler for å være synlig på relevante søkeord i Google.