Midt under banketten med 200 gjester i Håkonshall ble Robert Slettmo kalt opp på scenen for å motta gullmedalje fra lauget i Bergen.

Han fikk også en fin diplom som viser at han blir satt pris på for den lange innsatsen han har gjort som blikkenslager og arbeidet i lauget sammen med verv for opplæringskontoret.

– Dette kom veldig overraskende på meg, sier Slettmo etter å ha mottatt utmerkelsen som mange andre i lauget har fått etter lang tjeneste for lauget.

Stormester Einar Fosse kunne kalle opp de andre som tidligere har mottatt gullmedaljen i form av ridderkors om å innta scenen. Deretter kunne den offisielle seremonien med overrekkelse skje til Robert Slettmo.

Banketten startet klokka 18 lørdag kveld og ble ledet av den kjente komikeren Elisabeth Moberg som bidro både med sang, litt skjemt og alvor i ærverdige Håkonshall i Bergen.

50 år i lauget

Kjell Lyder Larsen ble også hyllet for å ha vært medlem i lauget i hele 50 år.

I tillegg til mange korte taler som fortalte viktigheten av en organisasjon for ventilasjon- og blikkenslagerfaget, ble det også gitt noen gaver.

Blikkenslagermester Magne Waagenes hadde laget en kobberkanne som ble overrakt. Dette er kopi av en dansk type fra 1850-årene til bruk i vedovn og gjort med trådfals og dobbeltfals.

Arvid Holum, som har hatt hovedansvaret i arrangementskomiteen, hadde laget en stor tavle med navn på alle blikkenslagerne i Bergen. Den var det mange som satte pris på. En ny fane ble også avduket for lauget.

Høytidelig

Bordkort til gjestene som satt rundt runde bordene var laget med biter av kobberplater fra det gamle taket som ble skiftet av BOV på Håkonshall i 2013. I disse ærverdige omgivelsene kunne 200 blikkenslagere fra Bergen med gjester fra hele landet feiret at det har gått 100 år siden lauget ble startet.

Under krigen ble Håkonshall, som ble tatt i bruk da Håkon Håkonsen giftet bort sønnen Magnus Lagabøter i 1261, bombet og taket måtte legges på nytt.

Mange av gjestene syntes det var stas å kunne holde en slik feiring i et slikt spesielt lokale, som bare kan brukes til anledninger som 100-årsjubileer og med offisielle gjester.

Mange leverandører

Oldermann Erling Solhaug trakk i sin tale at linjene tilbake til 1500-tallet og den utviklingen som har skjedd i dag, hvor gamle verktøy fra den gang forsatt er i bruk samtidig som det er moderne teknologi som 3D-verktøy.

– Vi er en av samfunnets hjørnesteiner, sa VBL-leder Bent Sæthre i sin hilsen og pekte på at lauget i Bergen startet sju år før de kom i gang i København.

Feiringen ble innledet fredag med uformelt treffsted hvor en del leverandører som også var med på feiringen lørdag hadde en liten presentasjon av hva som er siste nytt på markedet. Her ble det tid til prat om faglige spørsmål.

Selv om det på banketten lørdag var taler og offisielt program, var det lagt opp til en hyggelig kveld som skulle kombinere det offisielle jubileet med hyggelig sosialt treff.

Og kommentarene etterpå var entydig positive om at dette var en verdig feiring.