J. Johnsen & Sønner fikk virkelig utfordret seg med fasaden på Vestby Kulturhus.

Fikk utfordret seg med fasaden på Vestby Kulturhus

Kulturhus får ofte litt spesiell utforming. I Vestby ble det ikke noe unntak fra den «regelen». Alle parter måtte holde tunga rett i munnen da hundre kassetter med litt forskjellige vinkler skulle settes sammen til en lekker fasade.

Jan Ove Johnsen er daglig leder i J. Johnsen & Sønner i Stavanger. Han har jobbet i bedriften i over 50 år nå – og i år har J. Johnsen & Sønner 100 års jubileum.

– Arkitektene har gjort en fantastisk jobb da de tegnet en flott kassettvegg i et system hvor kassettene settes sammen for å få utrykket på fasaden som var ønsket. Etterpå ble de skåret med laser, forteller Johnsen.

Kulturkvartalet, som også så fint kalles Vestbys nye storstue, ble ferdig mai 2023. Samarbeidet mellom arkitekter og de ulike fagområdene har vært viktig for å skape et signalbygg.

Fasaden på Vestby Kulturhus består av 4.500 kassetter til en prislapp på 8 millioner kroner.

Fasade til 8 millioner kroner

Hele fasaden er i aluminium, satt sammen i et system av hundre litt ulike kassetter.

– Kassettene ble knekt her hos oss i Stavanger og transportert til Vestby, sier Johnsen.

Han forteller at utseende på fasaden var spesielt utfordrende på denne jobben. Det satte store krav til nøyaktige tegninger. Tegningene fra arkitektene hadde kassetter med ulike diagonaler og vinkler. Det er også ulike dybder på alt fra 20 til 100 mm kassetter som påvirker utseende på fasaden.

Fasaden består av 4.500 kassetter til en prislapp på 8 millioner kroner.

Kulturkvartalet, som også så fint kalles Vestbys nye storstue, ble ferdig mai 2023 Foto: J. Johnsen & Sønner

Krevende logistikk; tegne, produsere og montere

Med slike detaljer, er det ikke rart at Johnsen passet litt ekstra på at planen ble fulgt slavisk, men de ansatte hadde full kontroll og sa han kunne «slappe av» og at «dette går fint».

– Fra før av har vi hatt mye arbeid med forskjellige fasader, men ikke noe som er så spesielt som dette, sier Johnsen.

Vekten på kassettene var omtrent 4-5 kg per stykk. Kassettene er produsert for skjult innfesting med not og fjær prinsipp.

– Hele fasaden er montert aluminium T profil striglet ca 150 mm, forteller Johnsen.

100 års jubileum

J. Johnsen & Sønner startet i 1923 av farfaren til nåværende Johnsen. Den gangen var det bare ham. Nå er de 40 ansatte.

Etter hvert tok faren og onkelen til Johnsen over og i 1971 startet Johnsen selv i firmaet. Det gir en fartstid på over 50 år, ikke bare i samme bransje, men også i samme firma.

– Rundt 1989 tok jeg over som daglig leder. Det har vært veldig kjekt og veldig utfordrende. Som daglig leder, får man æren av å være med på alt, sier Johnsen.

Om de neste 100 årene, tenker han at det fortsatt vil behøves mye tradisjonelt blikkenslagerarbeid. De siste årene har det vært en flott utvikling på metallprodukter til fasade. Det har ført til at blikkenslagerbransjen har fått betydelig mer arbeid på fasader og tak.

– Vi jobber mest med tak og fasader, ventilasjon er et eget fag vi jobber lite med, avslutter Jan Ove Johnsen, daglig leder i J. Johnsen & Sønner i Stavanger.

Tegningene fra arkitektene hadde kassetter med ulike diagonaler og vinkler. Det gjorde at bedriften fikk brynet seg både under produksjon og montering. Foto: J. Johnsen & Sønner
Powered by Labrador CMS