I disse dager foregår siste innspilling av en film som skal brukes for å få ungdommer til å se at blikkenslagerfaget kan være noe for dem. Det er Opplæringskontoret for Ventilasjons- og Blikkenslagerfaget, Oslo og omegn som har tatt initiativ til filmen som skal brukes på egne nettsider, sosiale medier og på andre områder.

– Siden alle messer og åpne dager for skoler er avlyst på grunn av pandemien, trenger vi andre midler for å nå ut med vårt fag som lett drukner blant mange andre. Derfor vil filmen også sendes til alle ungdomsskoler i Oslo for bruk i en digital rekrutteringspakke fra bygg og anleggsbransjen, sier Sven Erik Knutsen til Blikkenslagere.no.

Tre lærlinger er plukket ut til å fortelle om hva de synes om sitt fag. De er alle bevisste unge som elsker jobben sin.

Fine tak og utførende arbeid vises frem i filmen.

Fine tak og utførende arbeid vises frem i filmen.

– Det blir spennende å debutere på film, og jeg håper mine venner synes dette viser frem et kult yrke, sier Brage Nordseth Berven som er lærling hos Karlsen & Nordseth Entreprenør AS. Han synes det er spennende med et tradisjonelt håndverk hvor det er mulig å konstruere ting fra bunnen av. Kreativitet er et stikkord som gjør at han trives med faget.

Stolt av arbeidet

– Jeg har ikke prøvd å bli filmet før, og det måtte flere tagninger til da det ble filmet ulike oppgaver på verkstedet som lodding og knekking av plater. Det er spennende å debutere som filmstjerne, sier Berven.

Han ser at beste metoden for å få andre ungdom til å bli oppmerksom på faget er at unge fagfolk forteller hva de synes om jobben sin.

Det synes Håkon Holme Frøberg også, og forteller gjerne venner stolt om et arbeid han har utført når de passerer et bygg hvor han har bidratt på et tak eller en fasade.

– Nå håper jeg langt flere får opp øynene for faget, gjennom å se eksempel på arbeid som vi utfører i filmen. Jeg viser montering av ventilasjon, sier Frøberg.

En god sak

Alexander Brøther trives med blikkenslagerarbeid og bidrar gjerne til å fremme faget.

Alexander Brøther trives med blikkenslagerarbeid og bidrar gjerne til å fremme faget.

Han har venner som jobber med andre byggfag som stort sett er skjult inne i bygningskroppen. Men spesielt utvendig blikkenslagerarbeid på fasade og tak vises godt og kan være god reklame for et lite fag.

– Å prate om faget og være med på film gjør meg ingen ting. Jeg sier bare det jeg mener om yrket. Egentlig er jeg ikke så glad i å bli filmet, men gjør dette gjerne for en god sak for å rekruttere flere.

Frøberg er lærling hos Søran AS og trives både med ventilasjon og utvendig blikk, samtidig som han synes det er spennende at faget er allsidig og kreativt.

Økt oppmerksomhet

Også Alexander Brøther ser frem til å bidra med økt oppmerksomhet for faget gjennom filmen. Han er utadvendt og er vant til å by på seg selv.

– Jeg tror at filmen kan bli bra og at mine venner synes det er kult at jeg er med og får se at dette er mer enn bare et lite håndverksyrke. Jeg trives best med båndtekking og tak, men så lenge jeg får være med å bruke kreative evner og sette mitt preg på jobben, er det gøy, mener Alexander. Han er lærling hos Blikkenslagermestrene Henry Hansen & Sønn AS.

Filmen skal gjøres ferdig før jul og være klar til bruk på nyåret. Deretter skal den brukes aktivt inn mot yrkesvalg for videregående skoler.

Håkon Holme Frøberg trives på taket.

Håkon Holme Frøberg trives på taket.