Nyheter

Hege Axelson fant ut at det var på tide å bytte ut høyhælte sko med blikk – og det angrer hun ikke på: - Jeg angrer kanskje på at jeg ikke gjorde det tidligere, sier hun.
Hege Axelson fant ut at det var på tide å bytte ut høyhælte sko med blikk – og det angrer hun ikke på: - Jeg angrer kanskje på at jeg ikke gjorde det tidligere, sier hun.

Fra inkasso til blikk

Tobarnsmor Hege Axelson (36) fikk nok av sko med høye hæler, og da inkassoselskapet hun jobbet i outsourcet til utlandet fikk hun nok. – Jeg fikk tilbud om ny jobb, men takket nei. Det angrer jeg ikke på, sier hun.

Publisert

Hege Axelson bor i Hof ved Holmestrand – ikke langt fra Sverre Foss Blikkenslagerverksted AS som drives at Else Foss og søsteren Marit. Else er forøvrig den første kvinnen i landet som ble blikkenslager – for snart 40 år siden i 1984.

Men det var ingen selvfølge at også Hege skulle få øynene opp for blikkenslagerfaget.

Viktig å være kreativ

– Jeg var rådgiver i et stort inkassoselskap. Noen ganger er det slik i den bransjen at man skal outsource, og da min arbeidsgiver valgte å gjøre det, valgte jeg å si takk for meg. Det gjorde jeg selv om jeg var blant dem som fikk tilbud om å fortsette. Jeg bestemte meg der og da at nå er det på tide å gjøre noe helt nytt, forteller Hege.

– Først tenkte jeg på å bli rørlegger, men så vippet det over til blikkenslager. Det er viktig at jeg kan være kreativ på jobben. Jeg var innom Foss, og da fikk jeg bekreftet at faget er svært allsidig. Her får jeg utfolde meg kreativt! Det var også viktig for meg at jeg fikk snakke med Else. Hun sa rett ut: «Hva ønsker du å gjøre?». Da jeg så fikk tilbud om å bli «voksenlærling» var jeg ikke i tvil; jeg ville ha fagbrevet. Nå har jeg endelig funnet ut hva jeg vil bli når jeg blir stor, smiler 36-åringen som er gift og har to gutter. Ingenting skal hindre Hege i å realisere det hun nå har bestemt seg for.

Hege Axelson trives godt hos Sverre Foss Blikkenslagerverksted .Foto: Pål Nordby/Jarlsberg
Hege Axelson trives godt hos Sverre Foss Blikkenslagerverksted .Foto: Pål Nordby/Jarlsberg

Litt «motstrøms»

Hos Sverre Foss er det stort spenn i det de driver med; alt fra lage å luftehatt til å sveise dører og ruste plater. Verkstedet er et mekka for interiørinteresserte som henne, forteller Hege.

Det er 3,5 år frem til hun får fagbrevet. Det vil gi henne god lønn, men det viktigste for henne er at hun kommer seg inn i miljøet og at hun kan bidra.

– Hva vil du si til andre jenter som lurer på hva de vil bli?
– Jeg vil si at det er viktig å satse. Det er viktig å «gunne på», smiler hun.

Hege legger ikke skjul på at Else Foss har vært en inspirator. Hun sier hun selv absolutt ikke står på barrikadene for å kjempe kvinnesak:

– Nei, men det er kult at jenter kommer med i dette faget også. Både Else Foss og Marit har tæl. Jeg er nok litt «motstrøms». Likevel vil jeg at jenter skal tenke seg om før de velger et yrkesfag. Jeg vurderte for eksempel også å bli snekker, men det er et fysisk tungt yrke, og noen ganger er det greit at «gubbene» er de sterkeste, smiler hun.

Powered by Labrador CMS