Daglig leder Ken Robert Figenschou er tredje generasjon i City Taktekking i Oslo som ble etablert av hans bestefar i 1951. 37-åringen har blikkenslagerfaget i blodet og er mester i faget. I 71 år har City Taktekking drevet med rehabilitering av alle typer tak og har nå 20 fast ansatte.

En god nisje

– Vi har flere bein å stå på og mulighet til å kunne ta på oss et bredt spekter av jobber. Det er rehabilitering vi trives best med, sier Figenschou.

– Dere hadde store utfordringer under pandemien?
– Ja, flere av våre svenske ansatte hadde problemer med å komme over til Norge. Det reduserte bemanningen og gjorde at flere prosjekt måtte utsettes, men heldigvis var ordrereserven god og alt i alt kom vi godt gjennom pandemien. Det skjedde mye takket være at våre gjenværende ansatte tok utfordringer på strak arm.

Nå har City Taktekking nok å gjøre:

– I øyeblikket har vi rehabilitering av to bygårder, en med tegltakstein og en med asfaltbelegg. Samtidig legger vi nytt tak på to villaer. Til høsten er det foreløpig booket inn tre bygårder samt noen mindre takomlegginger. Kanskje kommer det også noen skifertak, noe vi svært gjerne jobber med. Skifer har vi lang erfaring med og det er ikke så mange som jobber med det i Oslo. Vi er stolte av å ha lagt skifertak på flere store skoler, kirker og andre kjente bygg i Oslo, smiler Ken Robert.

Bygger historien

– Hvordan ser du på fremtiden?
– Jeg er absolutt optimist. Vi har en fast base av erfarne folk, vi trives på jobb og har jevn tilgang på prosjekter.

– Har du en oppfordring til dagens ungdom om valg av yrke?
– Ja, jeg vil absolutt anbefale ungdom å velge håndverksfag og selvfølgelig gjerne blikkenslagerfaget! Det er alt for lite fokus på verdien av å kunne skape noe; på å bygge, ivareta og bevare på riktig måte. Er du en flink håndverker bygger du historien og bevarer den for ettertiden, sier en entusiastisk Figenschou og fortsetter:

– I dagens samfunn blir alt mer og mer teoretisk. Samtidig virker det som om gjennomsnittlig praktisk kompetanse er synkende. Derfor vil en dyktig håndverker alltid ha tilgang på oppdrag og mange muligheter innenfor yrkeslivet, selv i krevende tider, sier en ivrig blikkenslagermester og legger til:

– En dyktig blikkenslager har kompetanse å være stolt av. Det må vi formidle til ungdommen. Nå har vi de siste par årene vært på Facebook og Instagram og vi får ofte tilbakemeldinger fra de yngre som har sett prosjektene våre der. Vi tror det kan være en god mulighet til å synliggjøre hva en blikkenslager arbeider med.

Ken-Robert Figenschou har tre barn, og han ser ikke bort fra at det kan bli en fjerde generasjon blikkenslager etter hvert.