Etter rundt 30 år med arbeid innen ventilasjon ble det en dramatisk vending på livet da sykehusbakterier holdt på å ta livet av Jan Mikal Selbo fra Steinkjer. Han ble innlagt i 2006 og lå ett år på sykehus før rehabiliteringen startet. Feilmedisinering førte til 6 brudd i ryggen, men likevel ville han prøve seg hos sin gamle arbeidsgiver etter flere års fravær. Men han kunne ikke jobbe for fullt, og i 2010 dukket det opp ny mulighet.

Med krav om ventilasjon på nye boliger var det et marked som Selbo syntes var spennende, og valgte å begynne for seg selv med enmannsforetak.

– Å sitte som uføretrygdet og synes synd på seg selv er ikke noe liv for meg, sier Selbo som lykkes med satsingen. Etter et år stiftet han aksjeselskapet YSH Boligventilasjon og Service AS.

Tross pågangsmot har det vært tøffe tak å jobbe på bygg med en kropp som har store skader. Etter hvert ble både et onkelbarn og sønnen ansatt. Nå er de fire ansatte og omsetter for 8 millioner kroner.

Konkurranseinstinkt

– Nå regner jeg anbud, kjører ut varer og jobber med ledelse av bedriften og prosjektene. Det trengs en person til å ta slike oppgaver, og det er dyktige folk som er ute og monterer ventilasjon, sier Selbo.

Han har trosset flere tilbakeslag som kroppen har fått, og takker sin gamle interesse for utholdenhetsløping for innstillingen om ikke å gi seg. Masse løp i flere tiår fra 70-tallet har gitt ham stayer-evne.

– Da jeg jobbet alene måtte jeg tidvis heise meg opp langs en vegg for å kunne reise meg på et bygg, så det har vært utfordringer. Men et sterkt konkurranseinstinkt har hjulpet meg på flere områder, sier han.

Bedriften monterer ventilasjon og har ikke eget verksted. 90 prosent av leveransene kommer fra Flexit AS.

Prosjekt på Svalbard

– For å ha litt flere bein å stå på har vi gradvis tatt på oss mer enn bare boligventilasjon. Nå utgjør dette markedet rundt 70 prosent av vår omsetning.

Bedriftslederen forteller om god ordreinngang av andre prosjekter. De har blant annet montasje av ventilasjon på et boligprosjekt med 60 leiligheter på Svalbard. Dette prosjektet vil pågå frem til sommeren.

Både sjefen sjøl og en av de ansatte har svennebrev innen ventilasjons- og blikkenslagerfaget, og en tredje ansatt er på vei til å ta dette.

Seier

Problemene gjennom livet har blitt omgjort til seier både personlig og i arbeidslivet.

– Jeg har tenkt å holde på til jeg blir 70 år, minst, sier 62-åringen som takker kona Hanne for støtten som har gjort at han har klart å trosse sykdom og problemer.