Jan Manger er daglig leder i sitt lille, men høyspesialiserte firma innen offshoresegmentet og holder til på Frekhaug i Vestland fylke. 51-åringen begynte som blikkenslagerlærling hos Bygg og Ventilasjon i Åsane i Bergen. Siden år 2000 har han jobbet «overalt» inntil 2020 da covid ble en minst like stor globetrotter som Manger.

– Da ble det bråstopp, sier gründeren.

Offshore

– Før jeg begynte for meg selv jeg jobbet jeg mange forskjellige steder rundt i verden som blikkenslager, forteller Jan Manger.

– Jeg begynte offshorekarrieren i Bergen og arbeidet for ABB Marine Offshore. I tillegg til en del USA-reiser der jobben var å starte opp HVAC-systemer reiste jeg mye rundt i Europa som byggeleder i forbindelse med Snøhvit-prosjektet i daværende Statoil. Etter 2012 jobbet jeg blant annet med forretningsutvikling i Brasil og Houston med oppretting av nye kontorer og kundekrets – og fremdeles masse reising.

I 2016 valgte Manger å si opp i Rederiet Wilhemsen og tenkte at han nå var ferdig med å jobbe offshore i kjølvannet av blant annet Petrobras-skandalen i Brasil.

– Men det tok ikke mange ukene før telefonen ringte og jeg dro til Polen som byggeleder i Martin Linge prosjektet og så videre på fem oljeinstallasjoner i Qatar. Etter det var jeg på Johan Sverdrup for Equinor i Sør-Korea og så en kjapp tur til Singapore. Men så stoppet alt offshorerelatert med pandemien, forteller Manger.

Og dermed ble det til at blikkenslager Manger dro «tilbake til sin lest»:

Spisskompetanse

– Da pandemien kom fikk gikk vi på en skikkelig smell. Jeg hadde etablert Aqhos i 2016 og hadde ansatt en kjøletekniker, men måtte jeg gå til permittering av ham mens jeg selv jobbet på spreng som blikkenslager, forteller Manger som er medlem både i VBL og lauget.

Du har opplevd mye i disse årene?

– Ja, det har jeg! Nå driver jeg som blikkenslager og en del ventilasjon for både bedrifter og private. Jeg har en og annen tur for andre leverandører både offshore og på verft. Jeg føler jeg har vært litt på toppen og sett hva det krever. Men når det er sagt så har vi store vyer fortsatt, sier han tenksomt.

Du sitter på ganske mye spesialkompetanse?

– Ja og jeg håper jeg får slippe til med den kompetansen. For meg betyr etterspørselen i petroleumsindustrien veldig mye.  Jeg ser at det er ting på gang nå, og jeg ser absolutt lyst på fremtiden. For oss er nok gulroten offshorevirksomhet, sier Jan Manger.