På fritiden har Jan Morten Ødegård stor lidenskap for gamle, britiske sportsbiler. Veteranbiler. Han har hatt flere MG’er. Blant annet en MGB GT fra 1972 som han har plukket helt fra hverandre og bygget opp igjen.

Akkurat for øyeblikket har han også en MGF 2001-modell og en Aston Martin DB9 2008-modell. Den siste er en ren James Bond-bil som han hentet i Belgia. Den har en 6 liters V12-motor med 460 hestekrefter.

– Det går unna meg den, smiler Jan Morten.

Bred erfaring

Jan Morten Ødegaard har stor lidenskap for britiske veteranbiler, og særlig sportslige MG’er og Aston Martin. Her med sin siste MGF.

Jan Morten Ødegaard har stor lidenskap for britiske veteranbiler, og særlig sportslige MG’er og Aston Martin. Her med sin siste MGF.

Jan Morten Ødegård driver firmaet som bærer hans navn: Blikkenslagermester Jan Morten Ødegård i Kristiansand. Han startet her i 2008. Før det høstet han bred erfaring i yrket:

– Da hadde jeg holdt på sammen med Salvesen Blikk, og før det igjen var jeg i Kristiansand Blikk og Ventilasjon. Det var et stort firma den gangen med 25 mann i sving, men ble senere kjøpt opp av GK inneklima. Etter et par år der sluttet jeg, og i 2003 gikk jeg, sammen med Geir Salvesen, og startet Salvesen og Ødegård Blikkenslagerverksted. Vi drev sammen inntil vi gikk hver til vårt, forteller 57-åringen som i dag driver med utvendig blikk og boligventilasjon og har 4-5 ansatte.

– Jeg tok svennebrev i 1985 hos Wikøren og Tønnesen, og senere, etter militærtjeneste, ble det mesterbrevet i 1987. Da hadde jeg to år på Teknisk fagskole, VVS, i Grimstad.

Større krav nå

– Hvordan ser du på situasjonen akkurat nå?
– Sola skinner, som sagt, og jeg ser lyst på fremtiden, svarer Jan Morten. Han er likevel noe bekymret for prisutviklingen og krigen i Ukraina.

– Bransjen vil helt klart merke mer til situasjonen når det har gått en stund. Når en ny bolig stiger fra seks millioner kroner til sju ganske raskt blant annet på grunn av økte materialkostnader er det klart det vil merkes. Men jeg håper jeg tar feil, og jeg har alltid hatt arbeid så lenge jeg har holdt på i faget, så det går vel bra denne gangen også, smiler Jan Morten Ødegård.

– Hva er den største forskjellen på da du startet og dagens situasjon?
– Jeg vil si kravene til nøyaktighet, kvalitetskontroll og effektivitet. En positiv utvikling er at boliger i dag krever mye mer godt blikkenslagerarbeid. Den gangen jeg startet kunne en snekker henge opp en takrenne på datidens boliger, men i dag er situasjonen en helt annen. I dag må du ha en blikkenslager for å kunne gjøre en god jobb i et moderne hus, og det er jo bra for bransjen, sier Jan Morten Ødegård.