Flere store borettslagsfornyelser i Bergen, nytt sykehus i Stavanger og et par større prosjekter på Sørlandet og i Nordland, bidrar til hektisk aktivitet for Alumeco.

– Vi fikk sånt trøkk inn mot sommeren med flere større prosjekter at det ikke har vært anledning til mer enn en uke ferie. Det ser bra ut utover høsten også, men det er mer spenning for nye kontrakter som gir leveranser utover vinteren og 2021, sier Hetland til Blikkenslagere.no.

Han er distriktssjef for Alumeco i Vestland fylke med kontor i Bergen, og er sjef for bygg i hele Norge.

Bedre enn fryktet

Leverandøren omsetter for nærmere 200 millioner kroner årlig i Norge og opplever økende interesse for aluminiumsprodukter.

Men da hele landet stoppet opp i mars ble også flere prosjekter satt på vent. Men så åpnet mye opp igjen og det ble fortgang på prosjektene og ekstra travle tider.

– Jeg har aldri opplevd en slik sommer som dette, sier Preben Hetland.

Flere blikkenslagere og andre kjøpte ekstra med materialer for å ha nok på lager i mars-april, men det ble ingen problemer med leveransene.

– Totalt sett kalkulerer vi med å få en liten nedgang i år, men hittil har vi ikke så mange merkbare effekter av korona-situasjonen som mange fryktet tidlig i vår, sier han.

Økende interesse for kompositt

Alumeco leverer ofte til hovedentreprenører, som igjen bruker blikkenslagere eller andre som underleverandører. I Bergen går det mye varer gjennom Prefa AS, som de har leverandøravtale med.

De opplever en økende interesse for komposittplater og ser at mange tømrere er glade i dette materialet. Noen blikkenslagere er imidlertid noe mer avventende og det synes Hetland er synd. Han mener dette er godt fasadeprodukt som gir plan og kreative fasader. Produktet kan leveres med flere ulike overflater og farger, samt en stor grad av bearbeidingmuligheter og skreddersøm levert til byggeplass påpeker Preben.

Elokserte produkter

At det blir økt søkelys på rehabilitering, ser Hetland bare positivt på. Stadig oftere velges metall som aluminium til å fornye fasadene. Dette fører ofte til behov for tilpasninger som gjør at det trengs blikkenslagere til utførelsen.

– Veldig mange borettslag fra 70-tallet eller tidligere skal nå rehabiliteres, og vi merker stor interesse for bruk av aluminium.

Hetland forteller om blant annet Ullsvåg borettslag i Bergen med 12 000 kvadratmeter med aluminium.

Også elokserte produkter viser økning på salgsstatistikken, og nå kan aluminium brukes på flere måter som gir mer varierte fasader enn det som var vanlig tidligere.

– Her er det populært både med gull, bronse og champagne-farger på fasadene.

Preben Hetland er forsiktig optimistisk generelt på at det blir mange prosjekter både for dem og blikkenslagere i tiden som kommer, men ser tendenser til at det er færre nye prosjekter på gang som kan gi negativ effekt på sikt.