Nyheter

Svein Gullesen i Gruben Blikk i Mo i Rana har mer enn nok oppdrag for tiden og sier han kunne doblet staben umiddelbart om det hadde vært mulig.

I Gruben Blikk hersker optimismen

– Vi er 20 ansatte, men vi kunne godt vært 40 i disse tider! Vi har enormt mye arbeid på gang, sier Svein Gullesen i Gruben Blikk i Mo i Rana.

Publisert

Svein Gullesen er daglig leder i Gruben Blikk der 58-åringen begynte da han var 20. Det var faren Knut Gullesen startet bedriften i 1954 var han bare var 19 år gammel.

Rundt årtusenskiftet gjorde Gruben Blikk en endring i produksjonsmønsteret:

Glass og stål

– Da startet vi opp med glass. I fjor omsatte vi for rundt 34 millioner kroner hvorav 15-16 millioner var oppdrag innen glass; glassfasader, rekkverk og solskjerming. Det gir muligheter til å ta på seg større fasadearbeider.

– Glassarbeidet gir mer å gjøre om vinteren, men det var litt tilfeldigheter og gode kollegaer i andre byer som gjorde at vi startet, forteller Gullesen.

Dere driver med tradisjonelt blikkenslagerarbeid også?

– Ja, det gjør vi absolutt. Og med rehabilitering av piper og montering av stålpiper. Det mures jo nesten ikke piper lengre, det er stort sett bare stål. Vi mener det er blikkenslageren, med sin kunnskap om gjennomføringer og bygningsdetaljer, som passer til dette. Det er imidlertid viktig at vi utdanner sertifiserte montører dersom vi skal drive med varme.

Båndtekking er også viktig for Gruben som nylig avsluttet et større oppdrag på Svalbard. Firmaet tar mye omlegging av tak på privatboliger og borettslag. Strengere regler innen taksikring gir økende oppdragsmengde med adkomst. I tillegg er det mye vanlig blikkenslagerarbeid for entreprenører og utbyggere.

Svein Gullesen er, som mange andre i distrikts-Norge, opptatt av opplæring og rekruttering:

Stor optimisme

– KEM-linjen – Klima, energi og miljø – ble lagt ned på den videregående skolen i Mo i Rana for en tid siden. Det betyr at ungdom nå må kanskje dra helt til Trondheim hvis de velger utdanning i blikkenslagerfaget. Vi mener Nordland fylkeskommune har plikt til å tilby utdanning i faget. Vi har henvendt oss til dem om dette, men opplever at det er vanskelig å komme i dialog, sier Gullesen og fortsetter:

– KEM-linjen utdannet rørleggere, blikkenslagere og taktekkere. Når tilbudet ikke eksisterer gir det manglende rekruttering. Det betyr at vi må gjøre rekrutteringsjobben selv. Vi må rett og slett brette opp ermene og gå ut og snakke med ungdommen, sier Gullesen.

Men du er veldig fornøyd med tilfanget av jobber akkurat nå?

– Ja, vi har veldig mye å gjøre! Flyplassen her blir forlenget nå og blir en del av det ordinære rutenettet. Freyr Battery skal bygge en stor, ny batterifabrikk her. Dette bidrar til stor optimisme i næringslivet; vi trenger ikke annonsere etter arbeid for tiden, men vi må absolutt annonsere etter folk, sier Svein Gullesen.

Powered by Labrador CMS