Innovasjon på ventilasjon er stor og det lanseres stadig nye produkter og løsninger. I årevis har det vært snakket om naturlig ventilasjon, og nå jobber Skanska, byggherre Avantor, arkitekt Snøhetta og Window Master med en løsning hvor datastyring sørger for naturlig ventilasjon gjennom veggen.

– Vi har hørt om barnehager med naturlig ventilasjon og andre prosjekt hvor dette prøves ut. Men vi ser ikke på dette som noen trussel for oss med det første. Skal Lindab som en totalprodusent og leverandør av ventilasjonsprodukter føre en ledende posisjon i fremtiden, må vi være nysgjerrige på nyskapning og utvikling, og ikke se dette som en trussel, sier salgssjef ventilasjon i Lindab AS Arne Boyle til Blikkenslagere.no.

Han tror det er langt fram med å gå bort fra kanalsystemer på ventilasjon og det er ingen ting i markedet som endrer dette med det første.

– Vi har heller hatt en god økning på ventilasjon så langt i år med 11 prosent. Det er mange prosjekter, spesielt i Oslo-området. Men også ellers i landet er det mange prosjekter med tradisjonelle løsninger.

Elementbygg

Arne Boyle viser til at det kommer stadig nye tekniske løsninger for styring av ventilasjon, men at bruk av aggregat og kanaler fortsatt vil bli hovedtrenden i årene fremover.

Så langt har det vært bruk av elementer som har vært mer snakk om. Stadig flere som produserer bygg i elementer legger inn ventilasjonskanaler i vegger eller gulv.

I Sverige har også Lindab vært med på den utviklingen og har levert ventilasjon til over 10 000 elementer til boliger. Dette har ikke vært utbredt i Norge og Lindab har hatt lite med forespørsler på dette området.

– Bruk av elementer har i stor grad skjedd ved at de lages i Øst-Europa og da gjerne med dårligere kvalitet for å spare penger. Det vil etter hvert komme tilbakemeldinger på utfordringer med slike elementer. Derfor tror jeg ikke dette vil utgjøre store mengder av den norske byggemetode, sier Boyle.

Fullt trøkk

Han er ikke overrasket over at det dukker opp feil med elementbygg fordi kravet til kvalitet ofte avviker fra det vi er vant til i Norge. Lindab i Norge har alltid satset på beste kvalitet og ønsker ikke å engasjerte seg særlig i dette markedet, men heller går for å levere tradisjonelle løsninger med høy kvalitet og å videreutvikle dette til beste for bransjen.

Mens det var litt roligere i markedet i starten på året, har det nå vært full trøkk lenge. Og det vil vare videre utover.

– Vi ser at det er mange prosjekter på gang og tror ikke det roer seg utover neste år, sier Boyle.

Optimistisk

Han kan også vise til en økning for utvendig blikkenslagerprodukter som selges.

Totalt ligger Lindab an til en økning på 14 prosent i år og ser optimistisk på fremtiden selv om det jevnlig kommer produkter og løsninger som utfordrer dem.

– Det kommer stadig nye ting som ofte blir en døgnflue. Selvfølgelig ser vi på utviklingen og følger med på det som skjer, men er ikke redd for at dagens marked vil endre seg betydelig de nærmeste årene, sier Arne Boyle.