Innovasjon

På Sunnhetsgården som Brødrene Lie har hatt utførelsen er det tre typer eloksert aluminium som preger fasadene.

Større mangfold med eloksert aluminium

Blikkenslagere og beskrivende ledd etterspør stadig oftere eloksert aluminium i kobbertoner. Nå lanseres to nye produkter med flere fargevarianter.

Publisert

Gjennom de siste fem årene har Astrup jobbet med nye farger på eloksert aluminium. Spesielt kobbereloksert aluminium, som er eloksert aluminium i kobber-toner fra lyse til mørke nyanser, har fått stor interesse i markedet. Sunnhetsgården i Randaberg er et eksempel på prosjekt hvor det er brukt eloksert aluminium som ANO Copper 55HX. Dette er et nytt produkt som sammen med ANO Copper AQ C-Flex Quality er lansert av Astrup for å dekke den stadig økende etterspørselen etter slike produkter.

ANO Copper 55HX er en fasadeplate og beslagskvalitet med det som beskrives som coileloksert med en enestående metallisk glans. Dette er utviklet for arkitektoniske og dekorative applikasjoner og basert på legering EN AW-5005-H14 55HX AQ, som skal gi høy overflatekvalitet og unik metallisk glans. Astrup beskriver produktet som veldig godt egnet for å tilfredsstille byggets levetid.

Kontraster er lett å skape på bygg med eloksert aluminium.Foto: Astrup

Miljøvennlig

– Eloksalfargen vil holde seg intakt over lang tid og ikke endre karakter. Overflaten er UV-bestandig og hard, som gjør den slitesterk over tid, beskriver Astrup i sin presentasjon av nyheten.

Med dette produktet vil det spares vekt, forhold til blant annet kobber. At produktet er miljøvennlig og er 100 prosent resirkulerbart blir også fremhevet.

Produktet er utviklet for arkitektoniske applikasjoner som fasadekassetter, fasadepaneler, fasadeplater og alle typer standard beslag, men er ikke egnet for falsing og båndtekking.

Båndtekking

Produktet ANO Copper AQ C-Flex Quality har en båndtekkings- og falsekvalitet med en estetisk tiltalende finish som reflekterer aluminiumens naturlige karakter. Den fremtrer noe mattere enn ANO Copper AQ55HX fordi den er basert på en annen legering.

ANO Copper AQ C-Flex Quality er egnet for både roll-forming, falsing og båndtekking, uten at dette skal forringe materialet. Typiske applikasjoner er båndtekking og falsing av tak og fasader.

Sunnhetsgården på Randaberg viser eloksert aluminium i mange nyanser.Foto: Astrup

Begge kan leveres i en rekke nyanser fra C20 som er lys kobber, C40,C50 og opp til C80 som er mørk kobber. Den elokserte overflaten kan leveres i tre forskjellige utførelser som standard, brush og bright. Standard representerer det autentiske uttrykket til eloksert aluminium slik vi er kjent med ved at det gir en semi-transparent metallisk glans som reflekterer omgivelsene og gjør uttrykket levende.

Spesiallegering

Brush har en børstet aluminiumsoverflate som basis, og gir uttrykk for mer dybde og struktur, sammen med at overflaten blir blankere.

Bright er basert på en blankvalset spesiallegering i aluminium som gjør råmetallet veldig blankt, noe som gir overflaten en høy refleksjonsgrad.

I tillegg til valseproduktene med coil og plater kan Astrup levere aluminium kompositt plater og ekstrudert aluminiumsprofiler i kobbereloksert aluminium.

Det er mulig å få eloksert produktene fra samme kilde og få tilnærmet lik finish i prosjekter hvor det er ønskelig at det er samme farge.

Her ser vi eloksert aluminium fra Portalen i Drammen som Buskerud Blikk & Montasje har hatt det utførende arbeidet med. Bygget har 4 400 meter med spesialprofiler som også inneholder solceller. Foto: Astrup
Powered by Labrador CMS