Hvert år skades personer av isblokker som faller ned fra bygninger der huseiere blir stilt til ansvar. Takrenner blir også skadet som følge av tung is eller snø, og det oppstår vannlekkasjer som følge av smeltevann som samler seg bak isblokker i takrennene. Det nye produktet fjerner fortløpende is- og snø fra tak og/eller takrenner slik at man unngår at det vokser livsfarlige istapper utover takrennen

Dette er produktet

Taksikringsmattene er tynne PCV-plater med varmeelementer. Det gjør at takrennene blir varmet opp i sin helhet og slik hindrer isdannelse som er starten på det som kan bli livsfarlige istapper. Mattene tilpasses enkelt takrennene og kommer i forskjellige lengder som kan seriekobles i lange strekk på en og samme strømkurs.

– Taksikringsmattene kan sikre liv og store verdier. Produktene kan stå ute hele året og er slik en engangsinstallasjon. Produktet er termostatstyrt og slår seg selv på når kulden kommer. Produktet er også UV-bestandig og laget på en slik måte at det er lett å installere i ulike lenger. Det elektriske må imidlertid kobles av en elektriker, sier Carl Ronny Olsen til Blikkenslagere.no.

Søker blikkenslagere

Diaproff Norge har fått eneretten til å bygge opp dette markedet i alle kalde land i Europa.

– Vi ser et enormt potensial for disse produktene. Nå er vi klare for å presentere dette på markedet og leter etter samarbeidspartnere, sier Carl Ronny Olsen.

Og de første som får muligheten til å selge og montere er blikkenslagere.

– Ja, blikkenslagermarkedet er de første vi går til. I første omgang er det for å fange opp utførende blikkenslagere som har lyst til å ha dette som en kjærkommen ekstrainntekt. Produktet er 100 prosent konkurransefritt. Det finnes ikke lignende produkter i markedet og produktet dekker et behov i markedet, sier Olsen.

Slik fungerer det

– Mattene monteres i forhold til hva slags tak som skal sikres. På bygårder monter man gjerne en kombinasjon av matter rett etter snøfanger og deretter matter i selve takrennen. Dette sørger for at is og snø fortløpende elimineres. Mattene avgir varme i begge retninger og kan leveres med selvregulerende termostat.

Mattene er 2,5 mm tykke og fleksible. De kommer i lengder på 0,5 meter, 1 meter, 3 meter eller 6 meter.

Norsk utvikling

Carl Ronny Olsen fikk selv ideen til produktet og har fått det både testet og nå masseprodusert.

– Ideen kom som en følge av en ulykke i Oslo som fikk mye medieoppmerksomhet. En person fikk en istapp i hodet fra en bygård. Det skapte en stor debatt om hvem som har det fysiske ansvaret.

– Vi har samarbeid med en fabrikk i USA som produserer varmematter og jeg visste at de hadde kapasitet til å lage andre spesialprodukter. Da jeg presenterte dette på telefon for dem, signaliserte de interesse. Jeg reiste derfor over til USA og utviklet en prototype sammen med dem. De siste to årene har vi testet dette på ulike prosjekter rundt om i Norge, deriblant på flere bygårder, hoteller og industribygninger.

– Det har gitt oss en god dokumentasjon på at produktet fungerer etter hensikten. Tilbakemeldingene fra de som har testet produktet er helt upåklagelige og på toppen av det hele er produktet genialt enkelt.

Flere bruksområder

– Etter testperioden ser vi at mattene har flere bruksområder enn de vi har tenkt på i utgangspunktet. Nå under den snarlige NATO-øvelsen har vi levert matter til utleieselskaper som skal bruke dem for å forhindre frost i avløpssystemer.

– I etterkant av denne ulykken har det kommet politivedtekter og myndighetskrav hvor man som eier av en bygning kan risikere erstatningsansvar og straff ved å ikke sikre mot nedfall fra tak som ytterste konsekvens, sier Olsen som håper at blikkenslagerbransjen vil omfavne produktet.