Nyheter

Jentene kommer

Jentene er i ferd med å komme for fullt i faget. På Kuben vgs i Oslo er fire av 11 elever på vg2 jenter. 17-åringene Thea og Julia anbefaler alle andre jenter å velge det samme.

Publisert
Julia Johansen (t.v.) og Thea Gulbrandsen stortrives på Kuben videregående skole og er sikre på at blikkenslagerfaget var det rette for dem.

Thea Gulbrandsen og Julia Johansen har valgt blikkenslager på Kuben videregående skole i Oslo. Thea gjorde det fordi hun fant det som det mest interessante og morsomme faget. Hun ante ingenting om yrket i det hele tatt. Julia skulle egentlig blitt tømrer, men en dag kom faglæreren Mads Lyngås inn i tømrerklassen hennes og «hentet» henne.

Litt kunstneriske

– Det har vært et par jenter her tidligere, og de har kanskje vært gode ambassadører for faget, sier avdelingsleder Einar Bruu på Kuben.

I år er det fire av de 11 på vg2 blikkenslager som er jenter, og en så stor andel jenter har det aldri vært tidligere.

– Hva er forklaringen på at jentene kommer?
– De få forgjengerne deres som har vært her har vært gode ambassadører. Men jeg tror det at vi jobber med rekruttering nå bærer frukter. Jeg tror ingen av de fire tenkte på blikkenslager da de begynte på vg1. Vi har latt dem få stifte bekjentskap med faget når de har gått i første klasse. Det har nok gjort det lettere å velge for noen. Jenter er gode til å tegne – de er gjerne litt kunstneriske. De ser dimensjoner, på hvilken side knekken skal være og de er nøyaktige, sier Einar Bruu.

Mads Lyngås har vært faglærer i blikkenslager på vg 1 og 2 i ni år og har aldri opplevd en så stor interesse for faget hos jenter som nå.

Julia Johansen (t.v.) og Thea Gulbrandsen stortrives på Kuben videregående skole og er sikre på at blikkenslagerfaget var det rette for dem.

Bransjen har vært åpen

– Vi har hatt VG1-elever på prøve i faget og det har nok skapt interesse hos mange. Jeg tror grunnen til at vi ser en så positiv utvikling nå er at bransjen har vært åpen til å la jenter få komme inn. At alle får lærlingeplass her i Oslo er viktig og at vi har masse blikkenslagere i distriktet her. Vi inviterte også bedriftene hit på Kuben, sånn at jentene og alle andre elever kunne få kontakt med dem, og det har bidratt til at mange har følt seg tryggere. Det er jo tross alt et ganske mannsdominert fag dette, sier Mads Lyngås.

– Første gang jeg hørte om faget var mens jeg gikk på VG1. Jeg anbefaler 100 prosent alle andre jenter å gjøre det samme. Det har gått veldig flott og guttene i klassen har tatt kjempegodt imot oss, sier Thea.

Julia skulle egentlig blitt tømrer, men en dag kom Mads Lyngås inn i klassen hennes:

– Da ble jeg bare med. En venn av pappa er blikkenslager så jeg hadde hørt om faget, men jeg hadde aldri tenkt jeg skulle bli blikkenslager selv, smiler Julia.

– Dette er et ganske mannsdominert yrke. Hvordan takler du det?
– Her på blikk får jeg veldig mye hjelp av alle guttene. Jeg føler det er veldig ålreit at vi kommer hit som jenter, sier Julia Johansen på Kuben videregående skole i Oslo.

Julia Johansen (t.v.) og Thea Gulbrandsen stortrives på Kuben videregående skole og er sikre på at blikkenslagerfaget var det rette for dem.
Powered by Labrador CMS