Etter flere forsøk på andre yrker, fant endelig Malin Skaug sitt rette yrke som blikkenslager. Da hun avla svenneprøven før nyttår, fikk hun karakteren meget godt bestått, hvor hun utviste svært god kunnskap og faglig dyktighet innen ventilasjons- og blikkenslagerfaget. Hennes svenneprøve var den beste på 11 år innen faget.

– Å få så god karakter på svenneprøven gir selvsikkerhet og trygghet om at du kan få det til, og lønn for de forberedelsene jeg har lagt ned. Det er godt å vite at du kan levere godt håndverk, sier 24-åringen.

Hun var lærling hos Dahle Blikk AS i 3,5 år før hun nå er ansatt som fagperson og er ute på ulike prosjekter i Trondheimsområdet. Her trives hun veldig godt, og tenker å jobbe slik noen år fremover. Men hennes evner som lærer frister til en dag å kunne bli faglærer blikkenslagerfaget. Underveis som lærling har hun nemlig brukt tid på å lære bort faglige knep til andre lærlinger som ikke var kommet like langt.

– Jeg hjalp de som hadde ventilasjon som hovedfag, siden jeg har mer erfaring med utvendig blikkenslagerarbeid enn det de hadde. Å kunne jobbe sammen og lære bort er også bra for meg, og gjør meg bedre, påpeker hun.

Med svennebrevet og bevis på at Malin Skaug stolt ta i mot heder og ære også fra daglig leder i Dahle Blikk, Torgeir Rønning.

Med svennebrevet og bevis på at Malin Skaug stolt ta i mot heder og ære også fra daglig leder i Dahle Blikk, Torgeir Rønning.

Får ansvar

Da fylkeskommunen tidligere i år orienterte Malin Skaug om at hun ble kåret til årets lærling innen alle fag i Trøndelag, ble hun glad. Men først under en samling i bedriften Dahle Blikk fikk hun nærmere begrunnelse for hvorfor hun ble kåret som vinner. Da ble det jubel fra kollegaene som har sett en energisk og lærevillig lærling vokse frem til en fullverdig blikkenslager.

– Her i bedriften blir hver enkelt ansvarliggjort og får lede arbeidet på de ulike prosjektene vi er med på. Derfor får vi ansvar og utvikler oss i jobben, påpeker hun.

Nå er hun opptatt med båndtekking ved inngangen til en åtte etasjer blokk. Den ferske blikkenslageren setter pris på den store variasjon som er i jobben.

Usikker på NM-deltakelse

Malin Skaug trives ute på jobb.

Malin Skaug trives ute på jobb.

Opprinnelig skulle hun være kandidat til NM i blikk i fjor høst. Her skulle hun samtidig ta svenneprøven. NM ble utsatt til kommende høst og svenneprøven måtte tas på annen måte. Nå er hun usikker på om hun kommer til å stille opp i Norgesmesterskapet, selv om hun tilfredsstiller kravene.

– Hvis andre aktuelle kandidater som er lærlinger ønsker å stille, så synes jeg de bør bli med i stedet for meg, sier Malin.

Hun synes det har blitt uvant mye oppmerksomhet rundt resultatet av svenneprøven og kåringen som årets lærling. Samtidig håper hun dette skal gi god reklame for å rekruttere til blikkenslagerfaget. Blant annet ble det innslag om henne på NRK, og flere artikler i avisene.

– Nå håper jeg at andre kan se at det er fint å bli blikkenslager, og spesielt er det ønske om at flere jenter blir inspirert av dette, sier Malin Skaug.