Etter at fylkestinget i Nordland i desember vedtok å legge ned byggfag hvor også KEM-linjen ble med i dragsuget, har det vært jobbet fra flere hold for å berge tilbudet. Nå går Arbeiderpartiet i Sortland ut og varsler at de fortsatt vil kjempe mot nedleggelse fra høsten av.

– Vedtaket som ble gjort er et godt eksempel på at det ikke blir riktig å gjøre slike vedtak uten at det blir gjennomført ei høring i forkant, sier Christine Meisterlin, hovedtillitsvalgt ved Sortland vgs. til Bladet Vesterålen.

Lover kamp

Nå er målet å ta opp saken igjen i fylkestinget og ordføreren lover kamp.

– Jeg har lovt at jeg kommer til å trø ned dørstokkene hos fylkestinget, dette slipper de ikke unna med, sier ordfører i Sortland, Tove Mette Bjørkmo til avisa. Hun mener det er alvorlig at hele Nordland nå står uten KEM-linje. Det er fire klasser som har hatt jevnt med søkertall, men nå fryktes det at de unge vender fagene ryggen når de skal velge til våren.

Skolene har opplevd at elevene nå vil velge andre fag enn det de opprinnelig hadde tenkt, for å kunne slippe å reise bort på hybel for å velge byggrelaterte fag. Om linjene blir strøket, vil det nesten ikke være yrkesfaglinjer igjen på Sortland.

– Vedtaket vil være katastrofalt for veksten i distriktet, det blir flere elever som velger seg bort fra yrkesfag, og da vil de i tur reise ut av distriktet for å gå utdanning. Dette endte opp som en rein lokaliserings-kamp, uttaler Bjørkmo.