Lederne i BOV er ikke bare flinke med blikkenslagerarbeid. Nå gjør de klar for åpning av både kunst og blikk-lokale i sentrum av Bergen. Om en måned åpnes offisielt et nytt lokale etter omfattende fornyelse, og blir trolig det mest spesielle i sitt slag i landet.

Arvid Holum startet Bygg og Ventilasjon AS (BOV) i 1982 og nærmer seg en alder hvor han vil bestemme litt mer selv. Derfor slo han til da muligheten bød seg, og nå vil han tilbake til sentrum og ikke lenger kjøre på jobb til Salhus hvor hovedkontoret ligger.

Da spesielle små og gamle hus i Nøstegaten stod for salg slo han til og fire opprinnelige hus har blitt til tre. To er fredet og inneholder gamle vegger som er integrerte i det nye.

– Nå vil jeg bruke litt mer tid på kunst, og kombinere dette med det som har vært jobben i 40 år, sier Arvid Holum.

Billedkunst

Nå er mye arbeid gjort og 7. desember blir det høytidelig åpning av salgskontor for BOV og kunstsenter med eget verksted.

Dermed får billedkunst gå hånd i hånd med tradisjonell blikkenslagerhåndverk. I tillegg blir dette et fantastisk utstillingsvindu for BOV.

– Bare vi får inn det siste verktøyet på verkstedet, så er alt klart, sier administrasjonskoordinator Marianna H. Curtis til Blikkenslagere.no.

Hun skal sammen med Arvid Holum flytte ned til det nye lokalet i Nøstegaten 65 i sentrum og betjene kundene på en ny måte.

Nå blir verkstedet blikkenslagerverksted på dagtid og kurssenter for lærlingene. På kveldstid vil verkstedet fungere som et kunstverksted for alle typer kunst hvor kunstnerne får mulighet til å stille ut arbeidet sitt i disse lokalene.

Startet med tegnekvelder

Alt begynte med at tusenkunstner Magne Waagenes begynte med å arrangere tegnekvelder på BOVs verksted på Toppe. Dette har utviklet seg til kunst med og uten blikk.

I det nye kunstverkstedet kan besøkende komme og se fingernemme blikkenslagere jobbe med kobber, eller Holums teknikk hvor han fargelegger kobberplater. Sammen har Waagenes og Holum funnet tilbake til gamle tradisjoner og realisert disse.

Magne Waagenes kan trylle fram mye fint i kobber.

Magne Waagenes kan trylle fram mye fint i kobber.

Foto: Tom Hjertholm, BA

Kobber-fantasier

– Vi kommer til å invitere inn flere kunstformer som kan stille ut sine arbeider i lokalet, forklarer Holum.

Til jul loves det både salgsutstillinger og julemarked.

Waagenes er kjent som en kunstner med kobber hvor han kan trylle fram alle mulige former og produkter, langt mer enn bare flotte kaffekanner.

For Holum settes fantasien i sving når han bruker mønsteret i kobberplatene med hjelp av fargestifter, bly eller kull får fram de flotteste bildene. Trolig er han eneste som holder på med denne kunstformen.

Dette og mye annet vil bli vist fram på det nye senteret i Bergen sentrum når det åpner.

 

Gammelt hus er pusset opp og ny del bygd på til nytt senter for BOV.

Gammelt hus er pusset opp og ny del bygd på til nytt senter for BOV.