Bodor fiberlaser er nå tatt i bruk av blikkenslageren. Den gamle plasmaskjæreren trengte avløsning, og da dukket den nye laseren opp som en mulighet.

– Nå kan vi gjøre arbeid som før tok 4 timer på vel en time. Samtidig gir det muligheter for leieskjæring for andre, sier daglig leder i Skiptvet Blikk AS, Stian Kristiansen til Blikkenslagere.no.

Han kan fortelle om muligheter for å skjære ut en hel del til heldekket pipe. Også til produksjon av firkantkanaler er lasermaskinen nyttig, og bidrar til mer effektiv produksjon.

– Ellers er det skjæring av rister for inn og utkast av luft og andre produkter som vi i dag ikke har tenkt på. Samtidig har vi allerede fått forespørsler om leieskjæring for andre bedrifter, sier Kristiansen.

Uendelige muligheter

Lasermaskinen effektiviserer arbeidet.

Lasermaskinen effektiviserer arbeidet.

Han ser uendelige nye muligheter for lasermaskinen som kostet vel 2 millioner kroner. Bedriften gjør dette både fordi de trengte en ny, og for å se på nye muligheter fremover.

Etter tre ukers opplæring er de godt i gang med å bruke lasermaskinen, som er lukket med avsuging.

– Her slipper vi avgasser og merker ingen ting fra maskinen i verkstedet, sier verkstedssjef Øystein Kvisler.

Mye raskere

Maskinen bruker også mindre energi enn den gamle plastmaskjæreren. Mens den gamle maskinen kunne skjære 6 meter i minuttet, kan Bodor fiberlaser skjære hele 30 meter i minuttet.

– Bare vi får en fil med informasjon om hva som skal skjæres, så mater vi det inn i maskinen og den gjør jobben raskt og effektivt, påpeker Øystein Kvisler.

Han kan fortelle om muligheter for å skjære i alle typer plater, og tykkelsen som kan skjæres er langt større enn det de selv til vanlig har bruk for.

– Nå bruker vi den nye maskinen daglig og ser for oss mange muligheter fremover, sier Kvisler.

Gravering

Olsen Maskin har levert maskinen og kan fortelle om økende interesse for laserskjærere.

– Vi begynte å forhandle Bodor i fjor og har levert så langt 3 maskiner. Flere er interessert, men det tar litt tid å ta avgjørelsen med en slik investering, sier Eddy Authen i Olsen Maskin.

Foruten skjæring kan maskinen også gravere.

I videoen skjæres det ut sommerfugl de fant på nettet i en dxf-fil. Dette er 0.7 mm aluminium. Det er mulig å konvertere en jpg bildefil til dxf-fil som laseren leser.

Denne laser-maskinen er nå installert hos 3 blikkenslagere i Norge.

Denne laser-maskinen er nå installert hos 3 blikkenslagere i Norge.