Trond Opheim har nettopp tatt galleblæren. Når vi tar en prat med ham er han akkurat kommet tilbake fra sykehuset etter en ganske smertefull og tung prosess forut for operasjonen.

Men – bare så alle vet det; han er proppfull av optimisme og pågangsmot, og regner med at han skal være i full vigør igjen om en uke eller to.

I to generasjoner

Trond Opheim (60) er født og oppvekst i Bergen. Han er gift og har tre barn, men ingen av dem går i farens fotspor. Selv gikk han i aller høyeste grad nettopp i sin fars fotspor:

– Jeg pleier å si at navlestrengen min ble tatt med en slagsaks i Sundtsvegen, der min far Sigurd hadde sitt første verksted, ler Trond Opheim.

– Det var blikkenslager jeg skulle bli, det er blikkenslager jeg er og det er blikkenslager jeg alltid vil være. Jeg har vært blikkenslager i en hel generasjon nå – eller kanskje det er blitt to, ler Opheim og fortsetter:

– Det er dette jeg kan, men så kan jeg det også ganske godt!

Du har vært på barrikadene og kjempet for garantiordninger og talt Bergen kommune midt imot når det gjelder innkjøpsordninger. Hva er det som driver deg?
– Ja, jeg har kjempet og jeg har vært på barrikadene. Jeg har gått imot Bergens innkjøpsmetoder, svarer han uten å nøle.

– Når de betaler 250 kroner i timen så er det ikke givende for meg eller andre å jobbe for kommunen, sier han. Han presiserer imidlertid at det ikke bare er det som driver ham og gjør ham til en sterkt engasjert mann.

Trond Opheim fra et møte med Bergen kommune. Opheim har gjentatte ganger kritisert kommunens innkjøpsmetoder.

Trond Opheim fra et møte med Bergen kommune. Opheim har gjentatte ganger kritisert kommunens innkjøpsmetoder.

Foto: Oddbjørn Roksvaag

Så blekket spruter

– Det er dette faget jeg lever for. Jeg engasjerer meg for at vi skal skape trygge arbeidsplasser og et godt miljø. Og det har vi fått til, tror jeg. Derfor har jeg engasjert meg mye i Opplæringskontoret der jeg sitter i styret. Jeg er engasjert der og i laugsammenheng.

Sigurd Opheim Blikkenslagerforretning er nå delt opp i et eiendomsselskap og et driftsselskap. I alt er det rundt 25 personer ansatt i bedriften, men de siste par årene har de redusert arbeidsstokken noe på grunn av et trått arbeidsmarked.

– Vi regner på masse prosjekter. Vi regner så blekket spruter, men det bærer ikke alltid frukter. Men nå har vi fått et stort prosjekt; Alumen på Damsgård. Det er nesten blitt en by i byen. Det er et stort fasadearbeid for BOB – Bergen og Omegn Boligbyggelag. Det gleder vi oss veldig til å starte opp med. Vi har klart å holde koken gjennom pandemien, og vi overlever nok.

– Hvem er Trond Opheim egentlig?
– Jeg er en engasjert mann i bransjen. På fritiden driver jeg med bootcamp. (Bootcamp er en utendørs treningsform som blander tradisjonelle kroppsøvingsaktiviteter med ulike former for intervall- og styrketrening, ifølge trening.no. Red. anm.). Vi går dessuten mye turer, og vi har hytte på Kvamskogen. Der liker jeg meg veldig godt i alpinbakken, svarer han.

Firmaet har en stor eiendom på 5000 kvadratmeter på Bergens største industriområde på Kokstad like ved Flesland flyplass. Her leier de ut store deler av lokalene etter omfattende oppussingsarbeider gjort den siste tiden. Opheim disponerer selv, etter en utvidelse på 1000 kvadratmeter, 2800 kvadratmeter med verksted og kontorer.

Snart er Trond Opheim i full vigør igjen – sikkert både i eget verksted, overalt ellers i Bergen, på bootcamp og på Kvamskogen.

Det vil nok mange legge merke til. Kanskje også innkjøpsavdelingen i Bergen kommune?